Istraživanje: Lijekovi poput ibuprofena stvaraju hroničan bol u leđima

Bolovi u donjem dijelu leđa jedan su od najčešćih uzroka posjeta ljekaru i gotovo da nema osobe koju muči bol u leđima a da bar jednom nije popila ibuprofen. No, najnovije veliko istraživanje objavljeno u naučnom medicinskom časopisu Science Translational Medicine otkriva kako korištenje ibuprofena i drugih protivupalnih lijekova za liječenje bolnih leđa može povećati šanse za dugotrajni bol, odnosno ostaviti pacijente duže u bolnoj agoniji.

Bol u leđima može trajati do nekoliko nedjelja, a postaje hronična ako traje duže od tri mjeseca. Gotovo 80 posto odrasle svjetske populacije, barem je jednom osjetilo probleme u donjem dijelu leđa, koji ako se pravilo ne tretiraju, mogu dovesti i do težih oštećenja i tegoba.

Proučavajući iskustva čak 500.000 pacijenata u Velikoj Britaniji koji su protiv bolova koristili protivupalne lijekove kao što je ibuprofen, naučnici su zaključili da je kod njih, oko 70 posto veći rizik od razvoja dugotrajne boli u poređenju s onima koji su uzimali druge slabije lijekove.

Istraživači sumnjaju da protivupalni lijekovi prigušuju dio imunološkog sastava koji igra važnu ulogu u ‘popravljanju’ oštećenja.
Već je decenijama standardna medicinska praksa liječenje boli protuupalnim lijekovima. Oni djeluju tako što blokiraju neutrofile, bijela krvna zrnca koja pomažu tijelu da započne proces ozdravljenja. Kratkoročno su vrlo korisni, no ljekari u ovoj studiji ukazuju kako su otkrili da uprkos njegovom brzom djelovanju, dugoročno može pogoršati situaciju.

Naučnici su pratili tri mjeseca 98 pacijenata s akutnim bolovima u leđima kako bi razumjeli prelaz iz akutne u hroničnu krstobolju. Uzeli su im uzorke krvi kada su se prvi put požalili na bol u leđima i ponovno tri mjeseca nakon početka bolova.

– Ono što smo otkrili nije bilo baš ono što smo očekivali – komentisala je dr. Luda Diatchenko, voditeljica istraživanja i profesorica na McGillu specijalizovana za genetiku ljudske boli.

„Oni koji su nam rekli da je njihov bol prestao imali su brzu i intenzivnu upalu kada je bol bio akutan. Markeri upale tada su se smanjili u sljedeća tri mjeseca. Oni čija je bol trajala nisu imali takvu upalnu reakciju – rekla je dr. Diatchenko.

Prema procjeni Imperial Collegea u Londonu, u Britaniji oko 10 miliona ljudi pati od bolova u leđima, a njih oko 5,5 miliona pati od jake boli koja traje tri mjeseca ili više. Više je uzročnika problema s donjim dijelom leđa, a najčešće su vezani uz loše pokrete koje tokom dana izvodimo, deficitima u našem tijelu, te stresom i umorom. Bol koju osjetimo u tijelu u velikoj je mjeri posljedica oslabljenog dijela tijela, stoga bi vježbama trebalo djelovati na pokretljivost kukova tako rješavati uzroke problema

IZVOR:
Slobodna dalmacija