Ispunjen najveći dio uslova koje je DPS postavila za formiranje manjinske vlade

Glavni odbor Demokratske partije socijalista danas je podržao formiranje manjinske vlade. Ispunjen je najveći dio uslova koje je DPS postavila za njeno formiranje, saopštio nakon sjednice GO DPS-a predsjednik Crne Gore i te partije Milo Đukanović.

“DPS se potvrdila kao politička vertikala državne politike Crne Gore sa jasnom vizijom budućnosti i kapacitetima za njeno ostvarivanje. 30. avgusta 2020. godine demonstrirali smo do tada u Crnoj Gori nezabilježen demokratski kapacitet”, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, pokazali smo da iz opozicije imamo kapacitet da odbijemo sve napade na DPS ali prije svega na našu državu.

“Gdje su oni koji su govorili da ćemo pasti na 10 odsto. Rejting DPS-a je stabilan. Velikorspki nacionalizam nije odustao od svog nauma aneksije Crne Gore ali je DPS bio prejak  za njih. Najtvrđa politička barijera u nasrtajima na Crnu Goru je bio DPS”, istakao je on.

Đukanović je naglasio da su srušili 42. vladu na institucionalan način.

“Ovo je prvi korak ka dostazanju evropske budućnosti Crne Gore. Pokazali smo sposobnost da uviđamo svoje greške i da se reformišemo. DPS je ipak najpostajaniji temelj odbrane vrijednosti savremene Crne Gore. Nakon narednih parlamentarnih izbora DPS će zauzeti mjesto koje joj pripada”, poručio je Đukanović.

On je naglasio da vjeruje da će 43. vlada poslužiti stabilizaciji prilika u državi.

Foto: Miraš Dušević/CdM
Foto: Miraš Dušević/CdM

“To nije optimalan odgovor za potrebe Crne Gore. Na našu žalost nije postojao dovoljan konsenzus da se formira politička vlada. Razumijem nezadovoljstvo SD-a i mi smo smatrali da je SD-u mjesto u vladi”, kazao je Đukanović odgovarajući na pitanja novinara.

Zašto SD nije u vladi, kaže Đukanović, treba da odgovori mandatar.

“Mislim da je to šteta. Ovo je mogući konsenzus za formiranje vlade u ovom trenurku”, poručio je Đukanović.

Govoreći o predlogu odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića da se formira prelazna vlada Đukanović je podsjetio da je Krivokapić donedavno govorio da je neustavan izbor bilo koje vlade do njegove vlade.

“Sada nam predlaže tehničku vladu koja bi se formirala 5. juna da bismo u međuvremenu još trošili naše dragocjeno vrijeme i strpljenje crnogorske javnosti. Takođe, i da bismo trošili povjerenje naših međunaronih partnera. To smatram apsolutnom neodgovornošću njega i njegove vlade prema nacionalnim interesima Crne Gore”, istakao je on.

Đukanović je kazao i da sve do trenutka dok mandatar ne izloži svoj program promjene su moguće.

“Obradovao bih se da SD bude dio vlade. Kroz razgovore sam čuo obrazloženja zbog mimoilaženja iz prošlosti, ali to je nedovoljno odgovono prema aktuelnim i budućim potrebama Crne Gore”, rekao je on.

Lider DPS-a je saopštio da nije razgovarano o personalnom rješenju za predsjednika parlamenta.

“Važno da to bude čovjek koji će slijediti međunarodne obaveze naše države. Očekujemo ko god bio to da je prihvatio portfelj odgovornosti. Vjerujem da takav kandidat može doći iz SNP-a. Razumijem dio skepse koja postoji. SNP nam nažalost ranije ponudio razloge da imamo dio skepse. SNP je odlučila da se pridruži platformi građanske i evropske Crne Gore. Želim da vjerujem da ćemo dobiti rješenje na čelu parlamenta koje će ispuniti sve obaveze”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, u našem fokusu nisu kadrovski rasporedi.

“Razumjeli smo podršku biračke javnosti i od prvog dana ne pričamo o našoj participaciji u vladi. Nije nam u prvom planu participacija. Za nekoliko dana imaćemo novu parlamentarnu vecinu. To će podrazumijevati da DPS kao ubjedljivo najjača partija zauzme ona mjesta koja pripadaju partiji najveće parlamentarne većine”, dodao je Đukanović.

On je ponovio da će DPS podržati vladu da obavi dio posla koji treba u ovim periodu, naš pogled je pogled unaprijed.

“Manjinska vlada može da traje godinu dana”,  kazao je on.

Đukanović je rekao da ne bi da komentariše izjavu predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića o sankcijama Rusiji, naglasvši da je Crna Gora i na ovom pitanju pokazala dosljednost u svom odnosu prema evropskom sistemu vrijednosti.

“Crna Gora je daleko odmakla u prihvatanju evropskih vrijednosti. Nemamo dilemu, EU superioran izbor”, poručio je Đukanović.

O zakonitosti zakazivanja sjednice Skupštine

“46 poslanika čini većinu, a većina ima pravo da zakaže sjednicu, a ta se većina muči sa opstrukcijom nnih koji žele da parališu parlament i Crnu Goru. Vjerujem da ćemo iduće sedmice imati sjednicu i novu vladu”, kazao je on.

Pripreme za podgoričke izbore

Đukanović je kazao da se DPS priprema za izbore u Podgorici koji su zakazani za 19. jun.

“Zadovoljni smo onim što je vlast u Podgorici uradila u prethodnom periodu. Kao nosioca prije svih imamo u planu aktuelnog gradonačelnika koji je dao najveći doprinos, ali toliko za sada o tome. Nema sumnje da ćemo izaći s najboljim sastavom”, naglasio je Đukanović govoreći o prestojećim izborima u Podgorici.

IZVOR:
CdM