Grupa građana sa Cetinja: Pjevače okupatorskih pjesama dočekaćemo kao okupatore

Grupa građana sa Cetinja reagovala je saopštenjem na incident koji je juče izazvan provokacijom popova i vjernika Crkve Srbije u Vladičinoj bašti, pored Cetinjskog manastira.

Njihovo reagovanje prenosimo integralno:

“Dragi ‘turisti’ iz Crne Gore i vi iz okolnih država, obraćamo vam se nakon vašega dolaska na Cetinje. Nadamo se da ste slučajno došli na datum kad su srpski žandari spalili dvije žene i petoro đece porodice Zvicer, a u vrijeme kada su Cetinjani davali podršku napaćenome ukrajinskom narodu.

Nadamo se i da je vaše četničko kolo s popovima Crkve Srbije, koji Crnu Goru vide kao malu Ukrajinu, prizivajući zlo, rušenje, teror, patnju i smrt – samo plod vaše nesmotrene zavedenosti ideologijom uzurpatora Cetinjskoga manastira.

Nadamo se da su vaše pjesme, koje pozivaju na okupaciju Crne Gore, samo plod vašega svetosavskog zanosa, a nikako smišljena provokacija upućena Cetinjanima.

Zato smo vas juče u miru ispratili.

Nije hajala Crna Gora, kako reče Njegoš, ‘ni za Nemanje, ni za Murate, ni za Bonaparte’, kad je bila manja i slabija, a kamoli danas da streca od domaćih izdajnika i Vučićevih sluga, koje Joanikijevi popovi pozivaju u Cetinje sa zlim namjerama.

Prah spaljenih Zvicera i Crne Gore ne dozvoljavaju veličanje Karađorđevića koji su ih spalili. Duše 49 narodnih heroja Cetinja, koji su se branili od fašista i četnika koji su im služili, ne dozvoljavaju pjesme o četnicima.

Dragi ‘turisti’ iz Crne Gore i vi iz okolnih država, dođite na Cetinje da se družimo, popijemo piće i da zajedno zapjevamo. Ali, samo ako poštujete Cetinje i Crnu Goru.

A to se ne može pjevanjem pjesama onih koji su ubijali, uništavali i porobljavali Crnu Goru. Kad oćete da pjevate o Kosovu i Prizrenu, neka vas Vučić tamo i pošalje. A na Cetinje dođite kao prijatelji, ili nemojte dolaziti.

Pozvani ste kao braća, a na vama je da odlučite kako ćete sljedeći put doći na Cetinje.

Tako da, dragi ‘turisti’ iz Crne Gore i vi iz okolnih država, na Cetinje ste uvijek dobrodošli, ali nikada nemojte zaboraviti, da će oni koji pjevaju pjesme okupatora, na Cetinju biti dočekani kao okupatori.

Ovoga puta od nas ovoliko. A drugi put vam nećemo odgovarati pisano.”