Grupa građana Cetinja: Zastava crnogorske slobode 9. maja na Belvederu

Povodom 9. maja, Dana Evrope, grupa građana Cetinja na Belvederu će podignuti zastavu crnogorske slobode.

“U susret Danu Evrope mi, crnogorski građani, baštinici slobodarske tradicije i evropskih vrijednosti, mi što smo tu tradiciju i te vrijednosti na cetinjskim barikadama 4. i 5. septembra 2021. branili od prosrpskih i proruskih marioneta koje su došle s namjerom da ponize Cetinje kao simbol suverene, slobodarske, evropske i građanske Crne Gore – pozivamo vas da 9. maja u 19 sati na Belvederu dignemo visoko zastavu crnogorske slobode”, navodi se u saopštenju grupe građana.

Podsjećaju da su 4. i 5. septembra branili čast Crne Gore, ni sabljom ni handžarom, već golima prsima.

“Branili smo je od stranih okupatora i domaćih izdajnika koji su nam poručivali da Crna Gora više neće slaviti 9. maj – Dan Evrope. Abazović-Krivokapićeva vlast je tada omogućila naoružanim kriminalcima i pripadnicima tuđih službi bezbjednosti nesmetani boravak u Cetinjskome manastiru, a policiji koja je vršila neviđenu torturu nad mirnim građanima, nad ženama i nejači, podijelila nagrade i odlikovanja za teror nad nama. Sad otpaci te iste vlasti prave spiskove za hapšenje ljudi čija je jedina krivica što vole svoju zemlju, što njenu budućnost vide u Evropi a ne u raljama Putinove Rusije – kako to želi nedostojni i nasilno ustoličeni tzv. mitropolit Joanikije Drugi koji za Crnu Goru priziva ukrajinski scenario”, navodi se u saopštenju.

Grupa građana Cetinja pozvala je na okupljanje u ponedjeljak, 9. maja u 18 sati na Balšića pazaru, odakle su krenuli i 4. septembra, kako bi iznijeli crnogorsku slobodarsku zastavu i podigli je u 19 sati na belvederski jarbol.

Time bi, kako su kazali, potvrdili na Dan Evrope da smo dostojni naših predaka “koji su krvarili za slobodnu Evropu i Crnu Goru kao njen dio”.

“Pokupimo se da pokažemo da nas ima mnogo više no na njihovim spiskovima. Pa neka dođu da nas hapse! Mi od naše građanske borbe nećemo odustati! Poručujemo policiji da drži distancu kao što ju je 4. i 5. septembra u odnosu na nas držala. Mi nijesmo prijetnja za državu. Mi smo njene vjerne šćeri i sinovi. Zato pozivamo požmirepe, tuđe marionete, domaće izdajnike i one što su se ogradili od nas – neka śede doma jer im na Belvederu nije mjesto! Vidimo se 9. maja u 18 sati na Balšića pazaru! Živjela slobodna i evropska Crna Gora”, poručila je grupa građana Cetinja.

IZVOR:
AntenaM