11/30/2023

Evropski parlament izglasao ukidanje viza za građane Kosova

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su danas na plenarnom zasjedanju odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

To je bio i posljednji korak ka ukidanju viza za građane koji imaju kosovske pasoše.

U praksi će to značiti da će biti dozvoljeno putovanje i boravak u Evropskoj uniji do 90 dana u bilo kom periodu u šest mjeseci sa pasošima koje izdaju prištinske vlasti, javio je Euronews.

Ostaje još zvanično potpisivanje, koje je već najavljeno na sajtu Evropskog parlamenta. Kako stoji u tekstu, odluku o viznoj liberalizaciji potpisaće predsjednica Evropskog parlamenta i predstavnik švedskog predsjedavanja EU.

Ona bi trebalo da stupi na snagu kada i ETIAS – Evropski sistem za putne informacije i autorizaciju, ali svakako ne kasnije od 1. januara 2024.

Prije skoro deset godina zeleno svjetlo dala je Evropska komisija, odnosno dala je preporuku ostalim instancama EU da uvedu viznu liberalizaciju. Od tog trenutka Evropski parlament to podržava. Međutim, ono gdje je nastao zastoj jeste na nivou zemalja članica.

Spekulisalo se da li su u pitanju zemlje koje ne prizanu Kosovo kao nezavisno, neki su pominali zemlje poput Nizozemske, Francuske iz nekih drugih razloga. Međutim, sve te sumnje otklonjene su u novembru ove godine kada je usaglašen tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji i zeleno svjetlo su dale sve članice.

Read Previous

Knežević: Prije će Crna Gora pobijediti na Euroviziji, nego inaugurisati Jakova Milatovića na Cetinju

Read Next

Uhapšeni bivši izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine i zaposleni u ovoj kompaniji