12/08/2023

EU pozdravila usvajanje Zakona o opštim izborima u kosovskoj skupštini

Kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu pozdravila je današnje usvajanje novog Zakona o opštim izborima u Skupštini Kosova.

EU je saopštila da je u avgustu 2022. Skupština Kosova već napravila veliki korak u odgovori na preporuke EU u oblasti finansiranja kampanja kroz Zakon o finansiranju političkih subjekata.

Navedeno je i da je od 2013. EU na Kosovu putem punopravnih misija za posmatranje izbora (EU/EOMs), nadgledala opštinske i opšte izbore, „i pružila niz preporuka za poboljšanje izbornog okvira“.

„EU je srećna što vidi da je na Kosovu većina ovih preporuka već uvrštena u novi Zakon o opštim izborima“, navodi se u saopštenju.

EU je pozvala Centralnu izbornu komisiju Kosova da uskladi izborne propise s novim zakonima kako bi se pripremila za primjenu novog zakonskog okvira mnogo prije narednih izbora.

„Takođe, imamo u vidu da se neke od tehničkih preporuka moraju konstantno sprovoditi i podvlačimo da će se ukupna procjena moći izvršiti tek nakon narednih izbora“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su unaprjeđenje i jačanje izbornog procesa trajna odlika svake demokratije i stalni zahtev za demokratije u nastajanju.

„Ovo se mora zasnivati na nalazima i preporukama sa prethodnih izbora koji imaju za cilj da se u budućnosti osiguraju što slobodniji, pošteniji i transparentniji izbori u skladu sa najboljim međunarodnim standardima i praksama“, navodi EU.

Dodaje se i da je EU na Kosovu podržala „ad-hoc komisiju, Centralnu izbornu komisiju i kosovske institucije u ovom procesu“ i najavljeno je da će to nastaviti da čini i ubuduće.

izvor: DANAS

Read Previous

Oblasti koje kontroliše Rusija “10 puta” gore pogođene poplavama

Read Next

Đurašković: Nakon odluke da idemo samostalno, prijete nam da će objaviti nastavak audio snimka