12/10/2023

Eparhija PG-dukljanska: Ne u naše ime

Saopštenje za javnost Eparhije Podgoričko – dukljanske Pravoslavne crkve Crne Gore

Iz medija smo saznali da je vođstvo CPC, na navodni nagovor nekih stranih službi, u sred izborne kampanje, pripremilo Ugovor sa Vladom CG u tehničkom mandatu, koja je upravo zbog izdajničkog i diskriminatorskog ugovora zaključenim sa Crkvom Srbije i izgubila poverenje i zbog kojeg su i raspisani prijevremeni parlamentarni izbori. Sada ta ista CPC, na čelu Mihailom Dedejićem i partijskim aktivistom Stevom Vučinićem, kritikom bivšeg režima o navodnoj dugogodišnjoj diskriminaciji CPC i stvaranju “DPS crkve”, žele da daju legitimitet krnjoj Vladi Dritana Abazovića i političku podršku “pomiriteljima” koje nam nude rješenje kroz zaključenje Temeljnih ugovora sa SPC i CPC, kojim je sve naše svetinje definitivno i zauvjek poklonjaju Crkvi Srbije, a pravoslavno pitanje u Crnoj Gori trajno zamrzava!? Iz javnih nastupa dvije nedjelje pred izbore, koji nijesu ničim spolja izazvani već isključivo odluka Mihaila i Steva da se uključe u izbornu kampanju (na čijoj strani?) nije problem sadržina temeljnih ugovora, ni sa Crkvom Srbije, ni ovog koji se pojavio i medijima, nego samo nesporazum oko nivoa državnih funkcija lica na drugoj strani sa kojim navodno nešto treba da pregovara?

A o čemu će pregovarati kada iz člana 7 tog obescrkvenog akta proizilazi da CPC pristaje da se Crkvi Srbije upiše vlasništvo i državina na svim manastirima i crkvama u Crnoj Gori, a njoj jemči neka apstraktna “sloboda vršenja liturgije” u još apstraktnijim pravoslavnim vjerskim objektima, bez ikakvih prenošenja stvarnopravnih ovlašćenja od strane Vlade Crne Gore na vjerske objekte u državnoj svojini, koje sada ima ili može u perspektivi imati. Znači čim bude mogao Abazović i Кovač da ih prime, oni će potpisati ovu kapitulaciju? Кruna prevare vođstva CPC je preambula i članovi 1, 3 i 12 njohovog predloga ugovora, u kojima CPC sebe definiše kao predstavnika svih pravoslavnih Crnogoraca!?

Zato mi pravoslavni Crnogorci smo prinuđeni da reagujemo prije nego se stave potpisi na novu izdaju, da javno poručimo – NE U NAŠE IME! NE U NAŠE IME odricanju od naših pravoslavnih svetinja i duhovnog naslijeđa svih pravoslavnih vjernika Crne Gore bez obzira na etničku pripadnost. NE U NAŠE IME ovom trulom kompromisu stvaranjem jeretičkih crkava etničkih Crnogoraca, s jedne strane i etničkih Srba, s druge strane, čime se trajno osujećuje svaka nada da se riješi crkveno pitanje na kanonski način i u perspektivi dobije Tomos za pomjesnu pravoslavnu crkvu Crne Gore.

Na to nikad nećemo pristati, nego ćemo podnijeti tužbu i protiv potpisnika Ugovora sa CPC kao što smo i protiv potpisnika Ugovora sa Crkvom Srbije.

Read Previous

Medojević: Dočekao sam da me tuži ministar za kojeg sam glasao

Read Next

Pojačano prisustvo KFOR na sjeveru Kosova, u Zvečanu policija koristila suzavac