12/10/2023

EK o crkvenom odlikovanju Šešelja: U Evropi nema mjesta za slavljenje ratnih zločinaca

U Evropi nema mjesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca – poručili su iz Evropske komisije povodom ordena koji je Srpska pravoslavna crkva dodijelila haškom osuđeniku Vojislavu Šešelju, prenosi Glas Amerike.

– Naš stav je jasan. U Evropi nema mjesta za negiranje genocida, revizionizam i slavljenje ratnih zločinaca – koji se suprotstavljaju najosnovnijim evropskim vrijednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi – istakla je u odgovoru Glasu Amerike portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Dodaje da “vjerski lideri i zajednice imaju odgovornost da iskažu vođstvo u prevazilaženju teškog nasljeđa prošlosti i konstruktivno njeguju međusobno povjerenje, dijalog i toleranciju – neophodnih za stabilnost, mirnu budućnost i napredak”.

Orden koji je Šešelju dodijelila novogračaničko-srednjozapadnoamerička eparhija SPC, nije i jedini koji je lider Srpske radikalne stranke (SRS) – partije koja je pod njegovim vođstvom imala istaknutu ulogu u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije – dobio od te crkvene organizacije.

Prethodio mu je orden Bijelog anđela prvog reda, koji je 2015. dobio iz ruku vladike Filareta – crkvenog velikodostojnika koji je otvoreno podržavao Slobodana Miloševića.

Šešelja je 2015. odlikovao i mitropolit-crnogorsko primorski SPC Amfilohije.

Lider radikala se tokom političke karijere isticao ekstremističkim i šovinističkim izjavama prema nesrpskom stanovništvu.

On je 2003. izručen Haškom tribunalu po optužnici da je podsticao zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. U optužnici je navedeno da je govorima i izjavama doprinio da se kod izvršilaca stvori odluka da počine zločine.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove, nasljednika Haškog tribunala, Šešelja je 2018. osudilo na deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje, prisilno premještanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Kaznu nije služio, jer je period od 2003. do 2014. proveo u pritvoru Haškog tribunala – odakle je bio pušten zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Vojislav Šešelj je tri puta osuđivan zbog nepoštovanja suda, jer je na internet stranici i u knjigama, objavljivao identitete zaštićenih svedoka iz glavnog procesa u kom je bio optužen za ratne zločine.

FOTO: SRPSKA RADIKALNA STRANKA

Read Previous

Sjednica Vlade u 11 sati, na dnevnom redu izmjene Zakona o budžetu i zaduživanje (UŽIVO)

Read Next

Damjanović: OB mogućnost za trajnu stabilnost; Rajzing Rajnke: Regionalne inicijative da budu kompatibilne sa putem priključenja EU