12/11/2023

Đurović: Što se mene tiče, 14.novembar neradni dan

Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović pozvao je Vladu da hitno proglasi 14. novembar za neradni dan, a povodom prve godine obilježavanja Njegoševog dana rođenja kao državnog praznika.

Skupština je krajem prošle godine usvojila izmjene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima kojim se utvrdio novi praznik u Crnoj Gori i to 13. novembar – Njegošev dan, crnogorski praznik kulture. Međutim, kako je ove godine 13. novembar u nedjelju, Martinović je pozvao Ministarstvo rada i socijalnog staranja i kompletnu Cladu da razriješ dileme da i da neradni dan prenesu za ponedjeljak.

– To bi bilo veoma značajno jer smo po prvi put donijeli Zakon o Njegošu, i imamo obavezu da mu se odužimo na najbolji mogući način – rekao je Martinović u parlamentu na početku današnje sjednice.

On je pozvao i Ministartsvo kulture da kroz kulturne manifestavije sprovede aktivnosti povodom ovog praznika.

Martinović je podsjetio na član 3 Zakona o državnim i drugim praznicima koji glasi: “Ukoliko je drugi praznični dan nedjelja, neradni je prvi naredni dan”.

– S obzirom da prvi put obilježavamo ovaj dan i da sticajem okolnosti pada u nedjelju tražimo da se neradni dan prenese za ponedjeljak. To bi bilo i pravedeno i pošteno. Time pokazujemo odgovoran odnos – poručio je Martinović, pozivajući Vladu da hitno proglasi ponedjeljak za neradni dan.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je saglasna sa Martinovićem, te da prema njenom tumačenju, 14. novembar treba da bude neradan dan. 
Poslanik Demokrata Aleksa Bečić rekao je da je nesporno da ponedeljak treba da bude neradan dan za sve, te da treba da bude obilježen kulturnim manifestacijama. 

POBJEDA

Read Previous

Śutra protest građana ispred Skupštine

Read Next

Iznenađenje za navijače pred utakmicu sa Njemačkom: Svi za Crnu Goru!