12/08/2023

Đurović će lično inicirati razgovor predstavnika političkih partija u parlamentu

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa izaslanicom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Suzan Šuc. Ističući da sveukupne međudržavne odnose Crne Gore i Njemačke karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja, predsjednica Skupštine je dodatno izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Vlada Njemačke predvođena Olafom Šolcom (SPD) jasno prepoznala značaj Zapadnog Balkana i iskazala nedvosmislenu podršku daljem evropskom putu.

Ona je izrazila zadovoljstvo rezultatima Samita lidera Berlinskog procesa, te potpisivanjem tri regionalna sporazuma – o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, koji su važni za izgradnju integrisane zajedničke budućnosti bez unutrašnjih granica.

“U tom kontekstu, predsjednica je izrazila uvjerenje da će uz poštovanje dinamike procedura, sporazumi u najkraćem mogućem i predviđenom roku biti ratifikovani”, navodi se u saopštenju.

Poručujući da proces evropske integracije nema alternativu, Đurović je zahvalila Njemačkoj na podršci koju na tom putu pruža Crnoj Gori, te poručila da će, bez obzira na složenost političkog trenutka u zemlji, i naredna Vlada biti čvrsto opredijeljena ka evroatlanskim integracijama.

Predsjednica je naglasila da izazovno pitanje imenovanja u pravosuđu, prvenstveno ono koje se tiče izbora sudija Ustavnog suda, traži kompromis i razumijevanje svih političkih aktera, te najavila da će lično inicirati razgovor predstavnika političkih partija u parlamentu.

“Dijalog je, istakla je Đurović, ključna pretpostavka dogovora koji bi omogućio funkcionalnost institucija i to da važni procesi u sistemu u narednom periodu budu odblokirani.

Izaslanica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Suzan Šuc je poručila da je Crna Gora kao zemlja kandidat koja je najdalje odmakla u pregovaračkom procesu veoma važna za Njemačku kao zemlju članicu.

Šuc je, kako je saopšteno, naglasila da Njemačka pomno prati razvoj političke situacije u našoj zemlji, te da dijelom zabrinjava razvoj političkih dešavanja, kao i nemogućnost da se dođe do potrebnih rješenja po pitanju imenovanja u pravosuđu.

“Ona je primijetila da rješavanje političke situacije u zemlji svakako traži stabilnu i pouzdanu Vladu koja bi bila spremna da odgovori na moguće izazove u periodu koji slijedi, te bila neupitno opredijeljena da zemlju čvrsto drži na putu EU integracija”, ističe se u saopštenju.

Sagovornice su se saglasile da su rezultati Samita lidera Berlinskog procesa značajni, te da će potpisivanje tri regionalna sporazuma bitno doprinijeti unapređenju obrazovnih politika zemalja regiona.

Read Previous

Obavljen žrijeb za Ligu šampiona – zakazana dva velika spektakla!

Read Next

Zoran Kalezić dobio najveća priznanja u muzici