12/11/2023

Đukanović: Niko više nema pravo da ćuti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odgovorio je na Zahtjev uredništva i menadžmenta Gradske radio televizije, koji je pored Đukanovića, upućen i premijeru kojem je izglasano nepovjerenje Dritanu Abazoviću, predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović, kao i diplomatskim predstavnicima zapadnih zemalja sa sjedištem u Podgorici, a kojim je traženo da učine sve kako bi zaustavili hajku i linč kojima su izloženi novinari ne samo naše televizije, nego i sve slobodne medijske kuće u Crnoj Gori.

Pismo predsjednika Đukanovića prenosimo u cjelosti:

“Ukupni društveni ambijent u Crnoj Gori u poslednje dvije godine opterećen je postupanjem pojedinaca i grupa koji na sve načine nastoje da ospore građansko biće Crne Gore, djelujući suprotno civilizacijskim vrijednostima savremenog svijeta, koje smo decenijama posvećeno afirmisali.

U trenucima kada smo svjedoci snažnog globalnog odgovora krovnih sportskih institucija, njihove nulte tolerancije prema bilo kom obliku neuvažavanja različitosti, netrpeljivosti i nasilja, koji je podržan društveno odgovornim odnosom medija, moramo postaviti pitanje – Šta se to dešava u Crnoj Gori? Šta se to dogodilo društvu koje je i u najtežim trenucima disolucije SFRJ očuvalo najvrijednije tekovine
zajedničkog življenja? Čime su osokoljeni kontinuirani šovinistički ispadi i napadi na predstavnike medija kojima svjedočimo ovih dana? Da li su i institucije koje bi morale biti brana ovakvim pojavama svojim činjenjem ili nečinjenjem generatori ovih dešavanja?
Šta očekivati kada se na najvišim adresama izvršne vlasti događaji kojima smo svjedoci, relativizuju, ili što je još gore, neprimjerenim odnosom i postupanjem njenih najviših nosilaca suštinski podstiču?

Stoga je danas, više nego ikad, neophodan snažan društveni odgovor, odlučno NE ovim pojavama u institucionalnoj, strukovnoj, građanskoj ravni. Niko više nema pravo da ćuti, državne institucije moraju promptnim postupanjem sasjeći sve vidove ovakvog djelovanja šaljući jasnu poruku onima koji pomišljaju da će njihovo necivilizacijsko postupanje biti tolerisano i ostati nekažnjeno.”

Read Previous

Ambasadori Kvinte zabrinuti: Dijalogom do Ustavnog suda i izbornih uslova

Read Next

Ima li kraja agoniji: Ljekova nema, inflacija raste, a za spas života građana traži se pomoć preko društvenih mreža i SMS poruka