12/10/2023

Đukanović: Biću počasni predsjednik, za 14 godina nemoguće izgraditi institucije

Odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je to što se povukao sa mjesta predsjednika stranke, ne znači da će promijeniti partijski dres, jer je kako kaže ubijeđeni pripadnik politike evropskog razvoja Crne Gore. Na godišnjoj konferenciji za medije, kojom završava mandat, Đukanović je rekao 

-Nemam namjeru da mijenjam partijski dres, ja sam ubijedjni pripadnik politkike vroepslog razvoja Crne Gore i u svakoj prilici i svojstvu nastaviti da podržavam tu politiku i partiju u kojoj sam bio na čelu, a za koju vjerujem da je i danas, kao što je i bila – strateški oslonac razvoja Crne Gore – rekao je Đukanović.

Upitan o planovima i da li će se povući pitao je, od čega da se povuče.

-Od čega da se povučem? Od onoga čemu sam posvetio svoj život. Ja sam svoj život posvetio ekonomskom  evropskom razvoju. Ne morate da budete predsjednik ni premijer ni minsitar da biste bili politički angazovani. Ja ću nastaviti da u tom svojstvu podržavam tu politiku i sve što bude trebalo toj politici i partiji od mene, imaće – rekao je Đukanović. 

Upitan o očekivanjima od izbora, rekao je da očekuju da proteknu u demokratskoj atmosferi gdje će građani moći slobodno da izraze volju.

-Izbori će dati jasan pregled rejtijnga politika koje se vode, vjerujem da će se tim rezultatima pokazati opredeljenja građana za dalji proevrooski razvoj i da će partije koje su se rezultatima djelovanja dokazale kao proevrospke i partije koje se predstavljaju kao takve imati večinsku podršku građana – rekao je Đukanović.

-Vjerujem da ćemo na iskušenju biti nakon izbora a ono će se ogledati u hrabrosti lidera partija da naprave koalicije koje će btii u stanju da odgovorno vode računa o interesima CG a najvažniji interes je put evropskog razvoja. Sve ostalo su kalkulacije uključujuci i one samo ne sa ovim ili sa onim najčešće, samo ne sa prethodnom vlašću. Vi znate da to sto je CG uradila na planu evropskog razvoja, uradila je ta vlast. Ta vlast baštini proevrospki razvoj i ne predstavlja se najavom evropsek politike, već rezultatima na planu evropeizacije Crne Gore i može biti partner za nastavak tog puta ako želimo taj put a većina građana želi taj put – rekao je odlazeći predsjednik. 

Đukanović je kazao da imamo i “druge partije koje se politikom i nazivom predstavljaju kao evropske partije”

-Eto prilike da se formira evropska vlada ako bude hrabrsoti i mudrosti partrija koje učestvuju na izborima – dodao je on. 

Prema njegovim riječima, sve što je urađeno na planu evropskog razvoja uradila je prethodna vlast sa DPS-om.

– Uoči referenduma najavili smo da će naša budućnost biti evropska i evroatlantska. Nakon toga smo predali aplikaciju za članstvo u EU na kraju 2018, prošli pretkvalifikacione ispite i 2012. otvorili pregovore. Nakon toga otvorili sva pregovaračka poglavlja i manji dio zatvorili. U međuvremenu ostvarili smo kljčni uslov – stoprocentna usaglašenost sa evropskom vanjskom i bezbjednosnom politikom. Neko ko to dovodi u pitanje da li smo za Evropu – ima li osnova za to? Ako sebe ne vidimo na čelu, ili kao građane države koja će biti član porodice velike Evrope – naglasio je Đukanović.

Na pitanje da li ima nešto za čim žali što je uradio ili bi uradio drugačije, Đukanović kaže da kada se osvrnete, uvijek dođete do zaključka da je moglo bolje.

-Kada završite posao koji je dugo trajao onda ima toliko toga da ste mogli bolje uraditi, ali kada razmišljam o onome što su bila najvažnija ostvarenja Crne Gore, na kojima sam radio tu ništa ne bih mijenjao. Ponosan sam da smo umjesto pogibija odabrali mir, ponosan da smo smogli snage da uspostavimo ekonomsku samoodržđivost i da smo prije nezavisnosti, prepoznali da ćemo biti članica NATO i da sukob sa NATO nije naš nacionalni interes i da smo pružili ruku Srbiji da stvorimo zajednu atmosferu za normalan referndum. Ponosam sam ne samo na rezultat referenduma, već i na referendum i na način na koji je CG povratila državu, ponosan sam na članstvo u NATO, na poziciju lidera prema Evropi i na sve realizovane investicije. Da me vratite na sve to pojedinačno rekao bih moglo je to i bolje ali ovo su ozbiljni poduhvati. Ne očekujem da ih iko do kraja razumije, uvaži i poštuje. Da ima toga, to bi najbolje svjedočilo da smo demokratski zrelije društvo ali znamo da nijesmo. Priznanju toga će doći vrijeme kroz izvjesno vrijeme tako da nemam tu očekivanja. Uvijek se moglo više uraditi, uvijek je moguće popravljati – rekao je Đukanović.

Rekao je da je za igradnju insitutucija jedne države potrebno i pola vijeka. 

-Ko je stvorio instirucije za 14 godina? Ima li tog primjera –  nema. Trebaće nam pola vijeka najmanje za to, možda i duže. Nije pitanje jesmo li završili ili nijesmonego idemo li dobrim smjerom, nadam se da to nećemo pokvariti.. – dodao je on. 

A da li će koristiti institut počasnog predsjednika, rekao je da je to jedna od rijetko tačnih informacija koje su objavljene o njemu.

-Danas završavam mandat aktivnog predsjednika , a koristiću zakonsku mogućnost da budem počasni predsjednik. To sugeriše i odgovor na pitanje čime ću se baviti, a biću posvećen sređivanju svoje arhive, sistematizaciji tog dugog političkog vijeka jer vjerujem da to može koristi ne samo za dugotrajnija moja sjećanja već i nekome ko bi se bavio politikom – naveo je Đukanović. 

FOTO: POBJEDA

Read Previous

Odbornici koalicije oko DPS-a napustili sjednicu SO PG: Protest zbog nezapamćenog čina zabrane postavljanja državnih zastava u Zeti

Read Next

Asanović o zabrani postavljanja zastava: Notorna laž koja ima za cilj pokušaj moje diskreditacije