DPS Mojkovac: Neprimjerene i zlonamjerne ocjene ambasadora Božovića

Na krajnje neprimjeren način i zlonamjerno, iskrivljujući istorijske činjenice, ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, bavi se temom Mojkovačke bitke, saopšteno je iz OO DPS Mojkovac.Na krajnje neprimjeren način i zlonamjerno, iskrivljujući istorijske činjenice, ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović, bavi se temom Mojkovačke bitke, saopšteno je iz OO DPS Mojkovac.

Tada, kao malo ko u istoriji, žrtvovali su se Crnogorci za ideale slobode i spas susjedne države Srbije. Žrtvovali su se da bi pomogli srpskoj vojsci i sačuvali je od totalnog uništenja. Pri tom ne mareći za sopstvene žrtve. Eto to su istorijske činjenice.

Na žalost, istorijska je činjenica i da su Crnogorci, poslije ove i ovakve bitke, ostali bez svoje države, kao i bez svoje slobode, u političkom smislu te riječi. Ali je sloboda ponovo vraćena kroz obnovu državne nezavisnosti 21. maja 2006. godine“, navode u saopštenju.

Volja i potreba crnogorskog naroda – da odbrane svoju zemlju i njenu slobodu – bila je jednaka tada, početkom XX i na dan istorijskog referenduma u XXI stoljeću, dodaju.

Sve ostalo su zlonamjerna tumačenja kojima su se bavili mnogi, a evo im se priključio i ambasador Srbije koji službuje u nezavisnoj državi Crnoj Gori. Zato dodatno zabrinjava što se Božović, umjesto diplomatijom, bez pardona bavi politikom i prekrajanjima istorije, pokušavajući praviti paralelu između dva nespojiva događaja – Mojkovačke bitke i Podgoričke skupštine.

Demokratska partija socijalista, kao državotvorna stranka koja je dominatno iznijela ideju o obnovi crnogorske nezavisnosti, neće dozvoliti ovakva iskrivljavanja istorije, bilo od koga ona dolazila.

Ovo poručujemo baš iz slobodarskog i antifašističkog mojkovačkog kraja, koji i danas baštini sjećanje na tu slavnu epopeju, i na njene aktere“, zaključuju u saopštenju.