Đurović: Dan nezavisnosti će dobiti svoj puni smisao kada prevaziđemo duboko ukorijenjene razlike i podjele

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović uputila je čestitku povodom 21. maja, Dana nezavisnosti, svim građankama i građanima Crne Gore, saopšteno je iz njenog Kabineta.

– Prošlo je šesnaest godina od dana kada je Crna Gora odlučila da svoj dalji put gradi kao samostalna država. Tada nije zaokružen proces formiranja Crne Gore kao države, već je trebalo da prođe još mnogo vremena da se desi prva demokratska smjena vlasti, te da naša zemlja pokaže da je sposobna da se razvija kao istinska demokratija – navela je Đurović.

Ona je poručila da će Dan nezavisnosti dobiti svoj puni smisao i biti prihvaćen od svih građana “onog momenta kada prevaziđemo duboko ukorijenjene podjele i razlike i kada se okrenemo radu za dobrobit građana, što mora biti zajednički prioritet svih donosilaca odluka”.

Đurović je ukazala na to da je u tom smislu jako važan proces evropskih integracija “koji nas motiviše da radimo na demokratizaciji društva, izgradnji pravne države i vladavine prava, što su neophodni preduslovi da bismo mogli reći da je nezavisnost bila opravdana”.

– Da bi naša država i društvo išli naprijed, moramo uraditi sve što je moguće da osnažimo krhke institucije i osiguramo njihovu nezavisnost, te prestati da dijelimo ljude po naciji, vjeri, političkoj pripadnosti ili bilo kojoj drugoj osobenosti. Crna Gora konačno mora postati zemlja u kojoj neći biti nedodirljivih i u kojoj niko neće biti iznad zakona. Samo takva država, u kojoj će se svaki građanin osjećati jednako vrijednim, može ispunjavati svoje unutrašnje i međunarodne obaveze i biti uspješna na svim poljima – dodala je ona.

Đurović je izrazila sigurnost da je Crna Gora izborom 43. Vlade ušla u fazu stabilizacije društveno-političkih prilika, te da ćemo ubrzo prevazići i zdravstvenu i ekonomsku krizu koje su nam zadavale velike probleme u prethodnom periodu.

– Pozivam sve građanke i građane, kao i donosioce odluka, da damo svoj maksimum da već naredni 21. maj dočekamo u mnogo boljem raspoloženju, pomireni, ekonomski stabilni, ekološki osvješćeniji i sa izglednijim šansama da postanemo prva naredna članica Evropske unije. U to ime, želim vam srećan Dan nezavisnosti – zakljkučila je Đurović u čestitki.