Đukić: Putin izjavom o Donjeckoj i Luganskoj republici priznao nezavisnost Kosova

Diplomata Srećko Đukić izjavio je juče da je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavom da se samoopredjeljenje i nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR) temelje na kosovskom presedanu faktički izjavio da priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova.

Putin je u utorak na sastanku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom izjavio da su samoproglašene DNR i LNR postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.

„Faktički Putin je izjavio da on priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova i sve šta je Kosovo sa svojim sponzorima za to učinilo“, rekao je agenciji Beta Srećko Đukić, bivši ambasador u Minsku i član Foruma za međunarodne odnose.

Presedan se, kako je naveo, priznaje kao dio međunarodnog prava, a „ovim juče iznijetim faktima treba dodati da se ruska strana 2008. pozivala na kosovski presedan u slučaju proglašenja nezavisnosi i priznavanja Južne Osetije i Abhazije od strane Moskve“.

„Ovim potezom Moskva je učinila vjerovatno odlučujući korak u priznavanju Kosova i svakako u olakšavanju pozicije za njegovo rješavanje Vašingtonu i cijelom Zapadu“, rekao je Đukić.

Beograd, dodao je, kao i toliko puta ostaje na istorijskom kolosjeku nerazumijevanja interesa i odnosa velikih, slijepo slijedeći politiku dvije ili tri stolice koja se na kraju pretvorila u „nojevsku“ politiku.

IZVOR:
autonomija.info