12/08/2023

Đukanović: Do kraja godine nećemo povećavati cijene struje, ne bi trebalo da bude restrikcija

Do kraja godine nećemo povećavati cijenu elektirčne energije, poručio je predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović.

– Danas su na berzi cijene 400, 500 čak i do 900 eura, mi tu energiju prodajemo po 50 eura. Kad bi se cijena povećala 20 odsto, to bi za građane bilo ogromno povećanje, a za Elektroprivredu od 50 na 60 eura. Jutros je bilo preko 400 a prije pet, šest dana 700 do 800 eura – kazao je Đukanović gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

On je ukazao na to da bi Elektroprivreda tim povećanjem “dobila nešto”, ali i da je to “toliko malo u odnosu na to što se dešava na tržištu energenata” – zbog čega su se i odlučili da ne povećavaju cijene.

Predsjednik Odbora direktora EPCG je kazao da ne bi trebalo da bude restrikcija struje, ali i da to niko ne može da tvrdi sigurno.

– Ukoliko naše elektrane i postrojenja budu radile u normalnom režimu, ne bi trebalo da bude restrikcija, ali vrijeme je vrlo specifično i moramo gledati cjelokupnu geoplitičku sliku. Možete imati novca a da ne možete kupiti struju – ukazao je on.

Đukanović je istakao da su naši pogoni stari 40 do 60 godina, te kazao da se uredno rade uredno remonti i poštuju procedure, ali i dodao da uvijek može da se desi sitnica i da dođe do zastoja – što bi odmah značilo nove količine uvoza.

On je poručio da će EPCG uraditi sve što je u njenoj moći da ne bude restrikcija.

– U ovih 15 mjeseci zabilježena je najveća suša u posljednjih 50 godina, a neki ozbiljni naučnici kažu čak i u posljednjih 500 godina. Rijeka Po gotovo da je presušila, rijeka Rajna može da se pregazi.. Znamo da na Dunavu brodovi teško mogu da plove – ali evo, kiša je počela i nadamo se da ćemo preći ovu zimu za koju znamo da će biti ekstremna. Vjerovatno čemo živjeti život kakav je malo ko živio posle 1945. što se tiče energije i hrane – kazao je Đukanović.

On je kazao da su za septembar obezbijedili nedostajuće količine energije, te da je od maja mjeseca uvezeno 120 miliona eura električne energije.

Osvrnuvši se na to što je premijer u tehničkom mandatu je zatražio da se napravi plan uštede struje u javnom sektoru, kazao je da je EPCG izašla sa snažnom kampanjom štednje, te ocijenio da sa tim nijesu zakasnili.

– Politika Elektroprivrede je da bi trebalo da se štedi i da se gradi. Svi smo svjedoci toga da u posljednjih 40 godina Elektroprivreda Crne GOre nije napravila svoj izvor električne energije i to neću da komentarišem takvo stanje i odgovornost u prethodnom periodu. Nadam se da ćemo uspjeti da nam energetika ne izaziva krizu, nego bude naša prednost – kazao je Đukanović.

Read Previous

UP: Još uvijek nema zvanične potvrde ubistva Jovana Vukotića

Read Next

Pokazali da im je mjesto na najvećoj evropskoj sceni