12/11/2023

DF traži da se raspravlja o izmjenama Zakona o predsjedniku države; Živković: Ovo je pokušaj ustavnog puča; Eraković: Želite da srušite Crnu Goru

Skupština Crne Gore počela je danas sjednicu sa 23 tačke dnevnog reda, među kojima je i Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

10:58

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković nazvala je Danijelu Đurović ustavorušiteljkom, ustavolomiteljkom, koja je uz glasove DF-a došla da provodi ustavni puč koji će se izučavati stoljećima kao prilog najvećoj izdaji Crne Gore.

10:53

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je da se nalazimo u ozbiljnoj situaciju u kojoj Danijela Đurović kumuje.

“Jasno je da ovom procedurom i ovim zakonsim rješenjem želite da srušite Crnu Goru”, istako je Eraković.

Jasno je, kaže, zašto nemamo Ustavni sud.

“Upravo da biste mogli da sprovodite ovakve mehanizme. U sličnim situacijma kao što je bila Podgorička skupština, istorija je sudila na pravi način. Istorija će suditi kako se vi sada ophodite”, poručio je Eraković Đurović.

10:41

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da poslanici Demokratskog fronta traže da se na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine nađu i izmjene prijedloga zakona o izmjenama Zakona o predsjedniku. U prijedlogu zahtijevaju da se akt donese po hitnom postupku zato što, kako tvrde, predsjednik države Milo Đukanović nije, shodno svojoj ustavnoj obavezi, dodijelio mandat za sastav Vlade kandidatu koji je dobio podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine Crne Gore.

Poslanik DPS-a Danijel Živković je kazao da razumije političku potrebu DF-a da urušavanju dnevni red, djeluju suprotno demokratskim principima, te da sprovode ustavni puč.

Danijel Živković

“Razumijem DF, ali ne razumijem druge kolege koji pristaju da budu vagoni ove lokomative koja pokušava da uruši i degradira Crnu Goru”, istakao je Živković, poručujući da Đurović preuzima direktu odgovornost za rušenje Ustava.

Usvajanjem ovog dnevnog reda, dodaje on, ulazi se u zonu krivične odgovornosti.

Predsjednica Skupštine je kazala da poslanici odlučuju o dopuni dnevnog reda.

Poslanik DPS-a Danijel Živković pita kolege da li je ovo zakonsko rješenje u skladu sa ustavom.

“Ovo je ustavni puč. Znate šta bi ostalo ako se usvoji ovo zakonsko rješenje. Da neko slobodno uđe u zgradu Predsjednštva i pokuša da iseli predsjednika iz zgrade Predsjedništva”, istako je Živković.

O čemu će se danas poslanici izjašnjavati

Poslanici će se izjasniti o više zakona koje je predložila Vlada – obligacionim odnosima, parničnom i vanparničnom postupku, upravnom sporu, elektronskom dokumentu, efikasnom korišćenju energije.

Na dnevnom redu je Godišnji izvještaj o radu Centralne banke Crne Gore za 2019, 2020. i 2021. godinu i radu Savjeta za finansijsku stabilnost u tri prethodne godine.

Poslanici će razmatrati izveštaje o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za prošlu godinu i radu Sudskog Savjeta i ukupnom stanju u sudstvu.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu Agencije za sprječavanje korupcije za prošlu godinu, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Godišnji izvještaj o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2020. i 2021. godinu.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova na sjednici 2. juna.

Popisom su, kako je tada saopšteno, obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mjestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mjestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola.

Kako je saopšteno, popis će obuhvatiti i podatke o državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori.

“Izuzetno, ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, vjeri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor „Ne želi da se izjasni“”, kaže se u predloženom zakonu.

Popis priprema, organizuje i sprovodi Uprava za statistiku, a popisna komisija se obrazuje za svaku jedinicu lokalne samouprave.

“Preliminarne rezultate popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija Uprava za statistiku će objaviti u roku od 30 dana od završetka popisa”, kaže se u obrazloženju.

Zakonodavni odbor je, većinom glasova, ocijenio da je predloženi zakona o popisu u skladu sa Ustavom.

Izvor: CDM

Read Previous

Tablica usklađena sa rezultatima izbora: Podgorica je u Srbiji, umjesto crnogorskog, grb Srbije

Read Next

Vujović: Potrebni hitni vanredni parlamentarni izbori kako bi se zaustavio dalji slom institucija, bezakonje i neustavno djelovanje