12/08/2023

Đenero: Putin je, uz Mađarsku, dobio još jednog saveznika

Prvi ozbiljni stres – test političnog sistema neke od članica EU prošao je vrlo loše, kaže za “Avaz” poznati politikolog i politički analitičar Davor Đenero, komentarišući ishod prijevremenih izbora u Italiji. Ova zemlja će, po najavama brojnih medija, uskoro dobiti “najdesniju vladu još od vremena Benita Musolinija”.
 
Novac ruskog diktatora

– Nije slučajno da se ovaj poraz evropskih vrijednosti i evropskih javnih politika, pod pritiskom ruske agresije na Ukrajinu, ali i hibridnog rata totalitarnog režima Vladimira Putina, dogodio upravo u Italiji, zemlji s najmanje konsolidovanom demokratijom, s najslabijim parlamentarnim i stranačkim sistemom i najmanje funkcionalnim izbornim modelom među starim članicama EU – kaže Đenero.

Podsjeća da je kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu dovela do kombinacije deklasifikacije dijela stanovništva, dramatičnog pada prihoda i standarda građana, ali i do još veće neizvjesnosti i neurotičnog straha od budućnosti.

– U takvim okolnostima, naučili smo to u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog vijeka, otvara se golem prostor manipulatorima i populistima, koji nude „jednostavna rješenja” i u uslovima straha, koji blokira racionalno razmišljanje, nude svoju neustrašivost kao rješenje za lažno konkretne probleme. Populistički pokreti uvijek se koriste protu-establišment retorikom, a evropska administracija i domaće elite, kao i useljenici, migranti, kao „griješni jarci” idealna su meta za fokusiranje nezadovoljstva građana. Kad se tome doda i malo vjetra u leđa i još više novca od njihovog prijatelja, ruskog diktatora Putina, ocrtava se priča o uspjehu – ističe Đenero.

Italija nema odgovoran stranački sistem, dodaje Đenero, njeni birači se kreću od ekstrema do ekstrema, a do sada nije potonula u populističku autoritarnu avanturu prvenstveno zbog dobre javne uprave, koja kompenzuje neefikasnost stranačke politike, te zato što se nakon kriza koje generišu političari pojavi ekspert.

Brisel će imati velike brige

– Ipak, neuspjeh italijanskog stres – testa evropske demokratije nije se mogao dogoditi u neugodnijem trenutku. Pred nama su presudni mjeseci za rastakanje Putinove agresije, a on je sad uz Mađarsku dobio još jednog saveznika unutar Evropskog savjeta.

Doduše, taj se saveznik neće useliti u odaje vlasti još barem mjesec dana, a tek treba vidjeti kako će partnerima iz tri kolone – analogija s Crnom Gorom možda može nešto govoriti – uspjeti podijeliti političku moć. Ovakva, na populističkom iracionalizmu zasnovana vladajuća koalicija ne može trajati dugo, ali može u ključnim trenucima blokirati donošenje odluka unutar EU i razbiti ono što je do sada djelovalo kao neočekivano snažno evropsko savezništvo. S društvom iz „triju kolona” Brisel će imati velike brige, a to za evropsku periferiju nikad nije dobro, jer onda ona ostaje na marginama političke pažnje – zaključuje Đenero.

Read Previous

Đukanović predložio Žugića za guvernera Centralne banke

Read Next

Na Žabljaku predata pobjednička lista – Prava stvar, Koalicija Radimo i razvijamo Žabljak – DPS, SD