12/11/2023

Đe god nađeš zgodan način ti zakon prekrši!

Njegošev dan i njegovo obilježavanje izazvalo je pravu pometnju na ionako skandalizovanoj političkoj sceni Crne Gore.

Gdje god nađeš zgodan način ti zakon prekrši! Ovako izgleda politička zbilja parlamentarne većine. Ovih dana se zakoni tumače kako kome na pamet padne, Ustav se ruši zakonima i tako u nedogled. Pod sloganom “može nam se”.

Obilježavanje Njegoševog dana je pravi primjer za to. Poslanici su usvojili Zakon o državnim i drugim praznicima kojim je propisano da se 13. novembra kao državni praznik praznuje Njegošev dan, crnogorski praznik kulture. Navedenim zakonom propisano je da se ovaj praznik praznuje jedan dan i to na dan praznika, te je shodno tome povodom Njegoševog dana, crnogorskog praznika kulture neradni dan nedjelja, 13. novembar.

Međutim, to se nije svidjelo predsjednici Skupštine Danijeli Đurović, koja je juče kazala da “nepreciznost u samom zakonskom aktu, ne smije biti prepreka da uradimo ono što je do nas”.

“Imajući u vidu značaj Petra II Petrovića Njegoša za istoriju, kulturu i tradiciju naše države, smatram da je najmanje što možemo da učinimo da na ovaj način pokažemo dostojanstven odnos prema njegovom nasljeđu. Nepreciznost u samom zakonskom aktu kojim se definiše obilježavanje ovog datuma i koja je dovela do polemika u javnosti ne smije biti prepreka da uradimo ono što je do nas i odužimo se velikom geniju za ono što nam je ostavio u amanet”, ističe predsjednica Skupštine.

Nepreciznost, kaže Đurović, ne obavezuje je da poštuje Zakon. Ima ona drugo tumačenje. I sprovešće ga. Mimo zakona.

Oglasio se i bivši šef parlamenta i lider Demokrata Aleksa Bečić. Zaprijetio je.

“Ako Vlada ne proglasi ponedjeljak kao neradan dan, povodom Dana Njegoševog rođenja, izmijenićemo Zakon i umjesto jednog dana praznovanja, predvidjeti dva”, poručio je poslanik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić u toku jučerašnjeg skupštinskog izlaganja.

U međuvremenu, Vlada ovo nije podržala.

Đurović napominje da je ministar pravde Marko Kovač na sjednici Vlade Crne Gore “predložio da ponedjeljak, 14. novembar, bude neradan dan, ali njegov prijedlog, nije dobio potrebnu većinu”.

I tako se to dešava u Crnoj Gori. Poslanici usvojili Zakon koji svako tumači kako želi. Ne ulazeći u meritum Zakona, primjećujemo da se tumačenje svemo na lično, i po onoj, kako već rekosmo “može nam se”.

Sve ovo na političkoj sceni djeluje kao cjenkanje na pijaci.

Read Previous

Teroristički napad u Briselu?

Read Next

Odlazeći premijer ćuti na 1400 novozaposlenih u energetskim kompanijama