12/08/2023

Danas protest zbog ocjenjivanja maturskog ispita za CSBH: Ne dozvolimo da prepisivanje postane pravilo

Prosvjetni radnici okupljeni u strukovnim udruženjima i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, posebno djece, mladih i roditelja, organizovaće danas u 13 sati ispred Ministarstva prosvjete protest “Za društvo znanja” zbog ovogodišnjeg postupka ocjenivanja i vrednovanja maturskog ispita za gimnazije i stručne škole.

Protestu će, kako je najavljeno, prisustvovati i članovi Komisije za ocjenjivanje maturskog ispita CSHB jezika i književnosti Ispitnog centra, koja je utvrdila nepravilnosti.

“Protestom želimo da poručimo da ne pristajemo na to da prepisivanje postane pravilo. Protestom insistiramo na tome da se hitno ispitaju postupci nadležnih. Protestom tražimo društvo znanja. Glavnom upravnom inspektoru i Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavićemo zahtjev da se ispita postupanje Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, uprava škola, kao i Ispitnog centra koji je naložio angažovanje novih ocjenjivača, odnosno cjelokupan postupak ocjenivanja i vrednovanja maturskog/stručnog ispita”, navode organizatori.

Takođe, naglašavaju da od Osnovnog državnog tužilastva u Rožajama i Ministarstva prosvjete traže da hitno saopšte ko je odgovoran za propuste u organizaciji i grubo kršenje nadležnosti pri eksternoj provjeri znanja učenika 9. razreda osnove škole iz matematike, koja je trebalo da bude odražana 20. aprila.

“Svjesni smo, na šta smo više puta ukazivali prethodnih godina, da su propusti u organizaciji eskterne provjere znanja i maturskog ispita postojali i do sada, ali je činjenica je da su ove godine dostigli vrhunac (tri puta više). To što su se dešavali prethodnih godina ne umanjuje posljedice ovogodišnjeg postupanja i nereagovanje na očigledno prepisivanje, kojim se šalje opasno loša poruka savjesnoj djeci, mladima, njihovim nastavnicima i roditeljima”, ističu organizaori protesta.

Zaključuju da će s obzirom na aktuelnu političku situaciju i predstojeće konstituisanje vlasti, predloge u vezi sa organizacijom eksterne i maturske provjere znanja učenika, kao i sistema ocjenjivanja i unapređenja sistema obrazovanja, dostaviti naknadno novom rukovodstvu Ministarstva prosvjet

Read Previous

Porodilja braunilu nosila pet mjeseci u veni, tužiće nikšićku bolnicu

Read Next

Stejt department: Vlasti Crne Gore ne ispunjavaju minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima