12/11/2023

Damjanović pregovara sa OTP-om o zaduženju

Ministar finansija Aleksandar Damjanović otputovaće danas u zvaničnu dvodnevnu posjetu Mađarskoj, tokom koje će sa menadžmentom mađarske OTP banke pregovarati o uslovima po kojima bi se Crna Gora mogla zadužiti kod njih do kraja ove godine, nezvanično je potvrđeno Pobjedi u Vladi.

Damjanović će se u Budimpešti sastati sa glavnim izvršnim direktorom OTP-a Šandorom Čanjijem kako bi pokušao da obezbijedi novac koji nedostaje za finansiranje budžetskih obaveza u ovoj godini i depozite za narednu. Mađarski OTP vlasnik je Crnogorske komercijalne banke, najveće banke u Crnoj Gori.

OD ZAPISA DO KREDITA

Damjanović je prethodno najavio da će zaduženje, koje je planirano u iznosu do 350 miliona eura, realizovati na domaćem tržištu, međutim banke koje posluju u Crnoj Gori ne mogu državi pozajmiti više od 150 miliona eura kroz kreditne aranžmane.

Njihova izloženost prema državi je viša od 900 miliona eura što, osim kredita Vlade i državnih preduzeća, podrazumijeva i kredite penzionera i zaposlenih u javnom sektoru. Nije poznato po kojim kamatnim stopama su domaće banke državi ponudile 150 miliona.

Emitovanjem državnih zapisa Damjanović planira da prikupi dodatnih 70 miliona kod domaćih banaka, ali taj iznos treba da im se vrati u roku od šest mjeseci.

Skupština je 28. septembra usvojila drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta i odluku o zaduženju kojom je Vladi omogućeno da se do kraja decembra zaduži do 350 miliona eura. Taj novac će, pored ostalog, biti iskorišćen za pokrivanje manjka u kasi Fonda za zdravstvo od 38,6 miliona eura, Fonda PIO 36 miliona, te 28,5 miliona za povećanje plata u zdravstvu i prosvjeti. Damjanović je više puta od tada kazao da se ne moramo nužno zadužiti 350 miliona, ali i da bi bez zaduženja država ušla u narednu godinu bez novca u trezoru.

“Plan je da se država zaduži na domaćem tržistu, a ako to ne bude moguće, ne isključujem ni strane banke”, rekao je Damjanović krajem septembra.

RAZGOVORI I O SAOBRAĆAJU

Damjanović odlazi u zvaničnu posjetu Mađarskoj na poziv tamošnjeg ministra spoljnih poslova i trgovine Petera Sijarta, a sastaće se i sa mađarskim ministrom ekonomskog razvoja Martonom Nađom. Kako je najavljeno u platformi za posjetu, koju je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, ključne teme njihovih sastanaka biće pronalaženje najboljih načina finansiranja za nastavak projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture.

“Uz podsjećanje na dvogodišnju zainteresovanost mađarske Eksim banke za učešće u finansiranju kapitalnih infrastrukturnih projekata, susret će biti pogodna prilika za konkretnije sagledavanje modaliteta saradnje u ovoj oblasti”, navodi se u platformi.

Na sastancima će se analizirati prilike za intenziviranje saradnje kroz projekte u željezničkoj infrastrukturi, poput rekonstrukcije pruge Bar – Beograd, sa mogućim nastavkom do Budimpešte.

Uz Damjanovića, u crnogorskoj delegaciji koja će boraviti u Mađarskoj biće njegova šefica kabineta Slobodanka Burić i načelnica Direkcije za javni dug u Ministarstvu finansija Katarina Živković.

Pobjeda

Read Previous

Vučić: Do smirivanja situacije na Kosovu doćiće ako Amerikaci budu fer i korektni

Read Next

Rastoder iz Njujorka poručuje građanima Crne Gore: Svi u utorak ispred Skupštine