11/29/2023

“Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!”, prvi put u istoriji parlamentarizma u našoj zemlji, zastupljno je čak 60 % žena

Saopštenje za javnost Koalicije: “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru”.

“Na izbornoj listi Koalicije: “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!”, prvi put u istoriji parlamentarizma u našoj zemlji, zastupljno je čak 60 % žena. Naše kandidatkinje predstavile su u Podgorici ženski dio kampanje Pokreta “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru” i zainteresovane građanke upoznale sa dijelom programa Koalicije koji se odnosi na unaprejđenje  položaja žena u našem društvu.
Pprogramski ciljevi Pokreta, u domenu ženskih prava su:
1. Ravnopravno učešće i zastupljenost žena na mjestima na kojima se donose odluke u društvu, zakonodavnim i izvršnim organima vlasti, kao i organima upravljanja privrednih društava.
2. Donošenje izbornog zakonodavstva kojim će se omogućiti jednaka zastupljenost žena i muškaraca, minimum 50 odsto mjesta na izbornim listama, nasuprot kvoti od 30 odsto, kako je sada predviđeno u Zakonu o izboru odbornika i poslanika.
3. Podsticanje i ohrabrivanje žena za prihvatanje političkog i javnog angažmana.
4. Osnaživanje postojećih i stvaranje novih institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost.
5. Ukidanje svih oblika diskriminacije i nejednakog postupanja prema ženama, od zakonodavnih okvira do pozicija u društvu.
6. Preduzimanje mjera i sprovođenje akcija za sprječavanje i eliminisanje svih oblika diskriminacije na polnoj osnovi, svih oblika nasilja nad ženama, nasilja u porodici i trgovine ženama.
7. Usklađivanje porodičnih i poslovnih obaveza zaposlene žene, kao i poboljšanje statusa žene domaćice odgovarajućim vrjednovanjem ženskog rada u kući.
8. Jednaku odgovornost muškaraca i žena u porodičnom životu, planiranju porodice i vaspitanju djece.
9. Promovisanje i upotrebu rodno osjetljivog jezika.
10. Unaprjeđivanje javne svijesti o značaju rodne ravnopravnosti.
11. Pridavanje posebnog značaja pravima mladih, te starijih žena, žena na selu i pripadnica nacionalnih manjina i osjetljivih grupa.

Sa skupa je poručeno da je neophodna pojačana briga u društvu za ostvarivanje, unaprjeđenje i zaštitu prava žena, kao nedjeljivog i integralnog dijela ljudskih prava, za što će se Pokret zalagati znanjem i ekspertizom uspješnih i u karijerama ostvarenih žena i muškaraca koji djeluju na partnerskoj osnovi s ciljem stvaranja boljeg i pravednijeg društva za svaku našu građanku i građanina.

Koalicija “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!”

Read Previous

Vučinić: Mitropolit Mihailo nije bio pozvan na prijem kod Milatovića, naša zemlja je međunarodni ulog u korist Srbije

Read Next

Milan Knežević iz Bara čestitao Erdoganu na pobjedi na izborima