06/04/2023

Crne Gore nema bez Crnogoraca

Ogromna je i neoprostiva krivica DPS vlasti, što u Crnoj Gori još nijesmo regulisali pitanje položaja vjerskih zajednica, kaže za Pobjedu prof. dr Ilija Vujošević.

U našem ličnom, pa i u životu države, poručuje on, skupo se plaća hamletovska neodlučnost kada nećemo nešto uraditi kad možemo, pa ne možemo kad hoćemo i tu, dodaje on, ne pomaže naknadna pamet.

Vujošević kaže da zakon nije bio uzrok podjela ni osamnaeste, ni četrdeset prve, ni osamdeset devete – jer ga nije bilo.

“Pa nije ni danas, osim kao povod da velikosrpski nacionalisti, pod egidom SPC koja je masovnim litijama izašla izvan prostora „porte i oltara“, vrate Crnu Goru „za Goleš planinu“. Pritom mislim da su podjele, i onda i danas, mnogo više bolne za Crnogorce zato što im Srbi (ne svi, naravno) osporavaju nacionalni i državni subjektivitet, a obrnuto nikada! Uz duboko poštovanje svim etničkim zajednicama, Crne Gore nema bez Crnogoraca”, kaže Vujovešić i dodaje da isto tako nema ni Srbije bez Srba ni, Engleske bez Engleza…

“Dok je ova vlast meandrirala u izboru političkih ciljeva, mitropolit Amfilohije je imao jasne ciljeve i nespornu inteligenciju i posvećenost da ih ostvaruje. Po ličnom autoritetu izdigao se iznad brojnih snisishodljivaca u vrhu i po dubini institucija i tako postigao moć da negira i sami pravni poredak „fildžan“ države. Očigledni simbol njegove premoći stoji na vrhu Rumije”, istakao je u intervjuu Pobjedi prof. dr Ilija Vujošević, prvi predsjednik Socijaldemokratske partije, Crnogorskog vijeća evropskog pokreta i Fondacije Sveti Petar Cetinjski

Koje to pravo, pita Vujošević, nemaju Srbi, a koja on kao Crnogorac ima.

“Za to moje ekskluzivno pravo ne znam. Da znam, uvjeravam ih da bih se borio da mi to pravo bude uskraćeno, dok ne bude i njima dato. I obrnuto pitanje: da li postoji neko pravo koje ja kao Crnogorac faktički nemam, a koje tobože ugroženi Srbi u Crnoj Gori ekskluzivno uživaju? Postoji. Navešću samo jedno. Pravo na otvorena vrata u preko 600 crkava i manastira svete Crnogorske crkve mojih predaka”, poručio je profesor Vujošević.

Read Previous

Prigovor na „Svjedoka Božje ljubavi“ anoniman

Read Next

Lazović u Živoj istini: Ako je Kosovo kolijevka srpstva, vrijeme je da Srbi odrastu