09/22/2023

Crna Gora varala prilikom glasanja za Eurosong

Hrvatski portal 24 sata danas donosi tekst o tome kako je EBU (Evropska radiodifuzna unija) diskvalifikovala crnogorski žiri iz glasanja za Eurosong.

EBU je analizirao glasove žirija nakon druge generalne probe druge polufinalne večeri Eurosonga 2022. i utvrđene su određene nepravilnosti u glasanju šest zemalja, oglasila se Europska radiodifuzijska unija, piše wiwibloggs.com, a prenosi 24sata.hr.

Kako su izvijestili, da bi se sve uskladilo s Uputama za glasanje, EBU je surađivao s partnerom za glasanje i izračunao zamjenski rezultat za svaku zemlju oko koje su imali nedoumice i za drugo polufinale i za veliko finale. Sve je, kažu, izračunato na temelju rezultata drugih zemalja sa sličnim zapisnikom o glasanju.

U subotu uveče, oko 20 sati, nešđto prije nego što je započelo glasanje, EBU je objavio izjavu sugerišući da se ‘iza kulisa’ događala drama.

– Ovaj proces je potvrdio Nezavisni monitor za glasanje – rekli su. Zemlje koje su bile izuzete iz glasanja su Azerbajdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunija i San Marino. Kontaktirali smo HRT oko sporne situacija, ali kako su nam rekli, nisu imali više informacija o tome – piše 24sata.

Podsjećamo, Ukrajina je pobijedila na 66. Eurosongu, imali su ukupno 631 bod. Drugoplasirana je Velika Britanija, a na trećem je mjestu Španija. Srpska predstavnica Konstrakta zauzela je peto mjesto.

Saopštenje EBU možete pročiatati OVDJE

Read Previous

Kuleba: Crna Gora da obnovi autokefalnost crkve

Read Next

Finska donijela odluku o ulasku u NATO!