12/08/2023

CRNA GORA JE ZA NAS CRNOGORSKE PRAVOSLAVCE POSTALA MANJE PRAVEDNO DRUŠTVO

Piše: Vladimir Lajović

Danas nakon dvije godine od “istorijske pobjede i oslobođenja” kada se svi politički akteri te političke pobjede hvale pobjedom nad DPSom i postignutim rezultatima, za Eparhiju Podgoričko-dukljansku PCCG, možemo reći da su naša vjerska prava i slobode na mnogo nižem nivou nego 30.08.2020.godine, i da je Crna Gora za našu vjersku zajednicu postala manje pravedno društvo. Mi smo to izrazili kroz Tužbu Osnovnom sudu od 09.08.2022. i tu je rečeno u čemu je diskriminacija aktima i djelovanjem nove vlasti, za korist SPCa.

Na stranu to, što smo svakodnevno izloženi raznim prijetnjama i uvredama od pripadnika dominantne vjerske zajednice, mi smo doživjeli da se aktima Države legalizuje ta njihova sistematska i dogmatska negacija našeg crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identitet i naših ustavom zagarantovanih prava.

Međutim, želim ovom prilikom da ukažem na samo jednu stvar onima kojima su usta puna ljudskih prava i borbe protiv korupcije, da ste zaboravili jednu veoma važnu stvar – VLADAVINU PRAVA -, vrlo svjesno i podmuklo.

Bez Vladavine prava, bez jednakosti i pravde, poštovanja ustava, normi zakona, demokratskih procedura ne možete nikom dobro donijeti vašom borbom za nacionalna prava Srba i hapšenjem “lopova”, sve navodno pozivanjem na neke “više” interese, a poštovanje prava ostavljajući za neka druga vremena (koja nijesu ni nakon dvije godine došla).

Ali ako ima Boga, a ima, i ako bude pravde ljudske, zbog vaše vladavine NEprava, sve će vam se to oburdati, zajedno sa naručiocima tog bezakonja. Bog je Bog reda, a ne nereda.

Mijenjajte zakone i pravila, na ustavom propisani način, pa onda sa punim legalitetom i legitimitetom sprovodite “Temeljne ugovore” i koje kakve akcije, ako možete. A znate vi da ne možete, jer nijesu po Ustavu, zato ste posegnuli za nepravdom navodno “u ime Božje pravde”.

Na temeljnima bezakonja, arogancije i sile, koju ste prema nama Crnogorcima i Pravoslavcima pokazali ove dvije godine, nećete stvoriti pravednije i humanije crnogorsko društvo, već samo nove rane, podjele i nepovjerenje. Stvorićete haos.

A mi ćemo do tada, koristiti sva demokratska i pravna sredstva / lijekove da se odupremo ovoj istorijskoj NEPRAVDI.

I pobjedićemo u tome, jer vjerujemo u USTAV CRNE GORE I ISUSA HRISTA koji je Kralj kraljeva koji kraljuje nad kraljevima.

Read Previous

„General veli da dobijamo, imamo u štab DF-a ljude pa mu javljaju; Ode im i država noćas” (FOTO)

Read Next

Zašto SPC, pored vlasništva nad seoskim crkvama, traži i groblja?