12/08/2023

CPC poziva na potpisivanje peticije: Naša Crna Gora napadnuta je spolja i iznutra

Crnogorska pravoslavna crkva poziva građane vjernike da potpišu peticiju kojom traže od državnih organa da omoguće Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi u državi Crnoj Gori, kako se  navodi, “da ponese svoj krst kao nasljednica crkve, koja je u Ustavu kraljevine Crne Gore iz 1905. godine, članom 40, imenovana i statusno definisana rečenicom “Crnogorska je crkva autokefalna”, i da se nezakonito upisane crnogorske crkve, manastiri, kulturna dobra i crkveno zemljište u vlasništvo Srpske crkve, odnosno, Srbije, ponovo upišu u vlasništvo države Crne Gore.”

“Jer je kralj Aleksandar Karađorđević dekretom, 17. juna 1920. godine, protivustavno ukinuo Crnogorsku crkvu, a Crna Gora do danas nije se koristila pravom da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi povrati status domicilne crkve”, piše u saopštenju.

Peticiju će, ističu iz CPC, proslijediti nadležnim međunarodnim i domaćim institucijama i javno i masovno manifestovati zahtjeve iz peticije na cijelom crnogorskoj teritoriji.

“Naša domovina Crna Gora napadnuta je spolja i iznutra. Odriče joj se pravo da bude država, Crnogorcima nacionalni iskaz a Crnogorska pravoslavna crkva je raspeta. Vlasti zakonima koji prkose moralu i pravdi podupiru strane interese. Ozakonili su Crnu Goru kao koloniju čiji se pravni akti pišu u drugim državama, a njena politika usaglašava sa interesima nekih zemalja iz okruženja. Država silom nasrće protiv svih koji stameno stoje na braniku domovine i čuvaju njenu slobodu. Na nedavnim mirnim građanskim protestima na Cetinju i u Nikšiću nasrnula je na učesnike, na način da je im je dovela u pitanje i živote.

Okosnica takve politike je Srpska crkva kojoj su sve naše crkve, manastiri koje su gradili naši preci i pokretna i nepokretna crkvena imovina nezakonito upisani u vlasništvo. Koristi ih, da s katedre i oltara njeno sveštenstvo raspiruje mržnju protiv Crnogoraca, manjinskih naroda, pripadnika drugih vjera i Crne Gore. Manastire je pretvorila u kasarne a novcem od prodaje crkvenoga zemljišta finasira politiku kojom priziva zlo i prijeti građanskom miru. Zato apelujem na sve građane Crne Gore, u zemlji i inostranstvu, bez razlike na vjeru i naciju, prije nego bude kasno, da ustanu u odbranu temeljnih vrijednosti civilizacije i građanskoga mira, koji su ugroženi združenim djelovanjem crnogorske Vlade i Srpske crkve.

Ta crkvena imovina mora biti ponovo vraćena u državno vlasništvo, a Crnogorskoj crkvi vraćen status domicilne crkve sa svim konsekvencama koje iz toga proishode”, navodi se u saopštenju CPC.

Peticija se može potpisati OVDJE

Read Previous

Aca Lukas: Ne bih volio da moja djeca uzimaju narkotike

Read Next

Đukanović: Tragikomični pokušaji aktuelne parlamentarne većine da pobjegne od izbora