11/29/2023

CHO: Zastrašivanje građana, umjesto istrage o nezakonitom postupanju vlasti na Cetinju i Belvederu

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) je najoštrije osudio novi talas poziva građanima zbog njihovog navodnog učešća u “kriminalnom udruživanju” povodom masovnih građanskih protesta na Cetinju i Belvederu od 3. do 5. septembra 2021. 

„CHO konstatuje da obnovljene aktivnosti Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju koincidiraju sa početkom predizborne kampanje i smatra da one mogu biti – i, po svemu sudeći, biće – zloupotrijebljene u smislu zastrašivanja i pritiska na one građane koji su prepoznati po opozicionim stavovima i djelovanju. Istovremeno, niti Osnovno tužilaštvo na Cetinju, niti drugi nivoi i segmenti tužilačke organizacije u Crnoj Gori ne preduzimaju nikakve radnje kako bi se ispitala uloga, pokrenule istrage i podigle optužnice povodom postupanja vlasti i njenih funkcionera i službenika u slučaju nasilne intronizacije Joanikija Mićovića za poglavara Crkve Srbije u Crnoj Gori i povodom protivzakonite upotrebe sile i sredstava prinude prema demonstrantima, kao i istražila i utvrdila odgovornost nekih medija, uključujući Javno servis, za širenje lažnih vijesti i izazivanje panike i nereda“, navodi se u saopštenju. 

Uz to, iz CHO podsjećaju da je većina u raspuštenoj Skupštini Crne Gore spriječila da se formira Anketni odbor i povede parlamentarna istraga povodom dešavanja na Cetinju i Belvederu u septembru 2021. 

„Sa žaljenjem konstatujemo da su i predstavnici parlamentarne manjine propustili priliku da organizovanim i fokusiranim političkim djelovanjem doprinesu da i Skupština Crne Gore, saglasno svojim ovlaštenjima, temeljno istraži sve zloupotrebe i kršenja zakona i da ustanovi odgovornost. Rasvjetljavanje dešavanja na Cetinju i Belvederu i puna istina o krivičnoj odgovornosti predstavnika vlasti i sa njom povezanih medija ostaje obaveza i za naredni saziv Skupštine Crne Gore“, poručili su iz CHO.

Read Previous

Tri osobe stradale u poplavama na sjeveru Italije

Read Next

Prevrnuo se kineski ribarski brod u Indijskom okeanu, 39 osoba se vode kao nestale