11/30/2023

CG podržala izjavu EU o osudi ruskih referenduma u Ukrajini

Crna Gora je podržala izjavu datu u ime Evropske unije o, kako se navodi, nelegalnim fiktivnim “referendumima“ Rusije u Donjeckoj, Hersonskoj, Luganskoj i Zaporoškoj oblasti. Kako se ističe u izjavi, Evropska unija najoštrije osuđuje nezakonite fiktivne “referendume“ održane u djelovima ukrajinskih regiona Donjecka, Hersona, Luganska i Zaporožja, koje je trenutno djelimično okupirala Rusija.

“EU ne priznaje i nikada neće priznati ove nelegalne “referendume“ i njihove falsifikovane rezultate, niti bilo kakve odluke donijete na osnovu tih rezultata, i poziva sve članice UN da učine isto. Organizovanjem ovih nelegalnih fiktivnih “referenduma“, Rusija ima za cilj da nasilno promijeni međunarodno priznate granice Ukrajine, što predstavlja jasno i teško kršenje Povelje UN. Rezultati ovih “referenduma“ su ništavni i ne mogu proizvesti nikakvo pravno dejstvo” navodi se u izjavi.

Kako se ukazuje, svi koji su umiješani u organizovanje ovih nelegalnih fiktivnih „referenduma“ i odgovorni za druga kršenja međunarodnog prava u Ukrajini odgovaraće za svoje postupke.

“S tim u vezi, biće predstavljene dalje restriktivne mjere protiv Rusije”, piše u izjavi.

Navedeno je da se zemlje kandidati Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija, Ukrajina i Republika Moldavija, zemlje potencijalni kandidati Bosna i Hercegovina i Gruzija, te zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju ovoj izjavi.

“Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Albanija i Bosna i Hercegovina nastavljaju da učestvuju u procesu stabilizacije i pridruživanja”, piše u saopštenju na sajtu EU. 

Read Previous

U saobraćajnoj nesreći u Podgorici poginuo mladić

Read Next

Joanikije o Prajdu: Promovišu nemoral i razvrat, moramo da pokažemo koji je naš stav