Četvrti dan bez novozaraženih zahvaljujući diciplini

Predsjednik opštinskog odbora Demokratske partije socijalista u Tuzima Mirza Pepić koji se već 12 dana nalazi u strogom karantinu u svojoj kući u Malesiji kazao je u ispovijesti za Pobjedu da je besa – data riječ dala rezulat u borbi protiv korona virusa.

„Građani Malesije su i ovog puta, kao mnogo do sada, pokazali da data riječ, odnosno besa, i te kako znači i da se poštuje kada je to najpotrebnije”, kazao je Pepić u ispovijesti za Pobjedu.

Pepić se već 12 dana nalazi u strogom karantinu sa svojom porodicom. Mjere su jako stroge i uključuju izlazak samo u dvorište kuće bez bilo kakvog kontakta sa spoljnim svijetom pa i svojim najbližim srodnicima i komšijama. Hranu i sve potrepštine im dostavljaju volonteri.

“U karantinu sam od kako su na snagu stupile mjere Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti – dakle, već 12 dana. Što se zdravstvenog stanja tiče i ja i moja porodica se osjećamo dobro. Vjerujem da se tako osjeća i najveći broj građana Tuzi, ali to ne smije zavarati nikog od nas. Vidjeli smo koliko malo treba da se virus brzo proširi u velikim razmjerama”, kaže Pepić.

I pored prvih izuzetno pesimističnih prognoza, Tuzi se održavaju na 34 zaražena, što je posljedica velike samodiscipline građana.

“Moram istaći da su mjere koje su uvedene bile nužne i pravovremene te da su zbog njihovog poštovanja, već na početku dale rezultat. Građani su bezrezervno ispoštovali sve preporuke nadležnih institucija i na taj način smo dokazali odgovornost prema sebi i svojoj zajednici. Vjerujem da je ujedno i razlog što već četvrti dan nije zabilježen slučaj novozaraženih u našoj opštini”, navodi on.

Pepić kaže da je besa dala rezultat.

“Data riječ, odnosno besa, i te kako znači i da se poštuje kada je to najpotrebnije”, navodi Pepić koji nije mogao da procijeni koliko vemena će trajati mjere.

“Najvažnije je da se u ovom trenutku sačuva zdravlje građana. Svjesni smo činjenice da nije lako pridržavati se datih mjera, ali smo isto tako svjesni da su mjere dale rezultat što je u ovom trenutku najbitnije od svega. Zbog toga je od izuzetne važnosti da se i dalje pridržavamo preporuka Nacionalnog kordinacionog tijela, koje će sigurno učiniti sve da ukoliko postoji mogućnost preduzme olakšavajuće mjera u datoj situaciji”, dodaje on.

Pepić navodi da je izuzetno zadovoljan radom volontera, lokalne samouprave, i dobrom saradnjom sa NKT.

“ Volonteri nose najveći teret u ovoj situaciji i daju svoj maksimum kako bi izašli u susret građanima, što zasigurno nije nimalo lako, imajući u vidu da na taj način ugrožavaju svoje zdravlje i svojih porodica, te stoga zaslužuju posebnu zahvalnost i poštovanje za posao koji rade. Lokalna samouprava je pokazala odgovornost i u dobroj mjeri izašla u susret svim izazovima, uz pomoć volontera bez kojih bi bilo nemoguće sve ovo ostvariti. Što se tiče saradnje sa NKT-om moram istaći da je ona veoma dobra. Tu smo kao društvo pokazali da kada smo jedinstveni, i kada poštujemo preporuke date od tog tijela, rezultat neće izostati, a dokaz tome jeste da kao što sam naveo, već četvrti dan nemamo novih zabilježenih slučajeva zaraženih građana”, zaključio je Pepić.

POBJEDA