11/29/2023

CEMI na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mjesta: SNP i Demos u parlamentu, SDP i Leposavić ne

Centar za monitoring i istraživanje objavio je preliminarne projekcije rezultata parlamentarnih izbora nakon obrađenih 100 odsto biračkih mjesta.

Prema podacima ove nevladine organizacije, koalicija Socijalističke narodne partije i Demosa prelazi cenzus sa 3,1 odsto, a Socijaldemokratska partija i pokret Pravda za sve ne (2,9 i 2,8 odsto).

Na osnovu ovog uzorka, Pokret Evropa sad imaće 24 poslanika (25,6 odsto), koalicija Zajedno! Za budućnost koja ti pripada! 21 mandat (23,2 odsto), koalicija Za budućnost Crne Gore 13 (14,7 odsto), koalicija Demokrata i URA-e 11 mandata (12,5 odsto).

Bošnjačka stranka imaće šest poslanika (7,1 odsto). U parlament, po ovoj računici, ulaze Albanski forum sa dva poslanika (1,9 odsto), dok će po jednog predstavnika u državnom parlamentu imati Albanska alijansa (1,5 odsto) i Hrvatska građanska inicijativa (0,7 odsto).

U parlament, prema podacima CeMI-ja, neće ući “Preokret” (osvojili 1,6 odsto), koalicija DMP-PCG-SCG i DSS (1,2 odsto), kao i Pokret za promjene (0,7 odsto) i “Mi možemo” (0,5 odsto).

Podsjećaju da će se na jednom biračkom mjestu u Tuzima ponovoiti glasanje.

– S obzirom na mogućnost žalbenog postupka, a malu razliku potrebnu za ulazak nekih lista, treba sačekati konačne rezultate – ističu iz Centra za monitoring i istraživanje.

Biračko pravo na parlamentarnim izborima imalo je 542.468 građana, a prema podacima Centra za demokratsku tranziciju glasalo je 56,4 odsto.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je 15 lista.

Ovo su dvanaesti izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a šesti nakon obnove nezavisnosti.

Read Previous

Preminuo Silvio Berluskoni

Read Next

Kneževiću najviše glasova u UIKS-u