12/11/2023

Borančić: Suludim projektima nastavljaju da varaju građane

Ukidanjem Fonda PIO i penzijskog doprinosa, vlada koju želi da formira Milojko Spajić penzije namjerava da učine u potpunosti zavisnim od budžeta, što je nesigurno, ali i neodrživo – poručuje za Pobjedu analitičar Amar Borančić dodajući da oni koji su ulagali cijeli svoj radni vijek u penzioni fond ostaju bez sigurnosti i zaštite.

Takođe, kako naglašava Borančić, budžet, naročito kakvo je njegovo trenutno stanje, je apsolutno nestabilan i zavisi od mnogo faktora pa i najmanji poremećaj, poput loše sezone, ostaviće penzionere bez penzije.

– Građane Crne Gore čeka ono što smo se i plašili da će se desiti i na što smo upozoravali, nakon ukidanja zdravstvenog fonda i potpunog srozavanja zdravstva, sprema se i ukidanje penzijskog fonda. Vlada koju želi da formira Spajić, na taj način, nastavlja da potpuno dehumanizuje i žrtvuje najosjetljivije kategorije društva. Oni ljudi koji su čitav svoj život i radni vijek ostavili za državu i društvo, po stare dane ostaju bez ikakve sigurnosti i zaštite i prema njima se odnose kao prema otpisanima – poručuje Borančić dodajući da ne govori o potpunom nestajanju perspektive onima koji danas stvaraju i mladim ljudima koji neće imati nikakvu sigurnost nakon završenog radnog vijeka. 

Borančić podsjeća da ni aktuelni rast plata nije pratio rast penzija pa su penzioneri ostali najsiromašnija kategorija društva, dok cijene divljaju, a inflacija iz dana u dan raste.

– Kako bi finansirali svoje sulude projekte i nastavili da varaju građane i zavode ih ka sopstvenoj šteti, moraju zagrabiti tamo đe je još jedino ostalo novca u opustošenom budžetu, a to je novac penzionera, onaj koji svako od nas svakog mjeseca odvaja od plate za Fond – smatra Borančić dodajući da će država bez ovog izdatka imati gubitke od oko 500 miliona eura.

– Ako uzmemo u obzir da ovom fondu već fali 130 miliona eura, dolazimo do cifre od 630 miliona koje država gubi. Spajić nudi, naravno, jednostavno rješenje – zadužiće nas još milijardu eura! Prilikom implementacije programa ,,Evropa sad 1“, sjetite se, Spajić je tražio od Vlade 900 miliona eura zaduženja. Svjestan da je i drugi dio ovog programa neodrživ, on već sada najavljuje da u septembru neće biti novca u budžetu za plate. Naravno, to mu ne smeta da, uprkos tome što nema novca ni za ove plate, najavi njihovo povećanje gotovo duplo – ističe Borančić dodajući da je sada već svakome jasno ,,da tu nema nikakve održive ideje i napretka, već presipanja iz šupljeg u prazno i prodavanje magle iz kreditnog zaduženja“.

– Kada računi dođu na naplatu, Spajić će vjerovatno, kako je sam najavio, podnijeti ostavku, spakovati stvari i pravac Singapur, a građani neka se snalaze – zaključuje Borančić.

Lider Pokreta ,,Evropa sad“ Milojko Spajić se juče ponovo oglasio i kazao da će Fond PIO nastaviti da postoji i isplaćuje penzije i poslije primjene programa Evropa sad 2.

-Fond PIO je suštinski prestao da postoji 2009. godine, tj. ne funkcioniše kao fond, već je jedna od 94 budžetske jedinice u trezorskom sistemu države. Dakle, on je protočni bojler trezorskog sistema države Crne Gore, koji prima novac iz trezora i koji penzionerima distribuira penzije- naveo je Spajić na Tviteru.

Ranij je poručio je da mogu ukidati doprinose za Fond PIO i da se to razmatra kao dio programa ,,Evropa sad 2“.

– To je nebitno, niko nikad nije pominjao da su potrebni doprinosi za MUP ili za odbranu za finansiranje vojske. Mislim da su indirektni porezi mnogo bolji za dugoročno finansiranje budžeta. To je i opterećenje za poslodavce, jer to podiže fiksne troškove poslodavaca – kazao je Spajić.

Istakao je da je potrebno smanjiti neproduktivnu potrošnju za nekih 150 miliona eura, kako bi se obezbijedili uslovi za kratkoročne mjere poput povećanja minimalnih penzija.

Read Previous

Postizborne političke okolnosti ni po čemu nijesu obećavajuće

Read Next

Dječak iz Podgorice bori se sa teškom bolešću: Feđi potrebna pomoć za liječenje u Njemačkoj