12/08/2023

Bojanu Rašoviću 20 godina zatvora za ubistvo bivše supruge zbog ljubomore

Bojan Rašović (48) iz Herceg Novog u podgoričkom Višem sudu osuđen je prošle sedmice na 20 godina zatvorske kazne za teško ubistva supruge Branke Petrović i nedozvoljeno držanje oružja.

Rašoviću je izrečena i mjera liječenja zatvorenog tipa u Specijalnoj bolnici u Dobroti.

Presudu je izrekao sudija Igor Đuričković.

Prema navodima presude, obzirom na psihijatrijsu istoriju bolesti tokom postupka vještaci su utvrdili da je u vrijeme izvršenja krivičnog djela optuženi Rašović bio bitno smanjene uračunljivosti.

Iz ovog razloga, ovom optuženom nije mogla biti izrečena kazna dugotrajnog zatvora.

Prema navodima optužnice koju potpisuje Armin Selmanović, Rašović se tereti da je 27. juna prošle godine oko 5.55 časova ušao u stan bivše supruge Branke Petrović i ubio je sa umišljajem na podmukao način i iz niskih i drugih pobuda.

– Optuženi je neopaženo i lukavo ušao u otključani stan Branke Petrović u ranim jutarnjim časovima, misleći da oštećena spava a kako bi je iznenadio i iz bezobzirne sebičnosti i osjećaja posjedovanja jer je smatrao da mu kao bivša supruga i dalje pripada i da ne može biti sa drugim muškarcem iz puške u nju ispalio ukupno četri hitca – navodi se u optužnici.

Rašović je bivšu suprugu zatekao u spavaćoj sobi pored kreveta kada je u nju ispalio prvo dva metka koja su je pogodila u grudni koš a potom joj prišao I ispalio još dva hitca u glavu.

Od zadobijenih povreda Petrović je odmah preminula.

Sin pokojne Petrović koji je bio u drugoj sobi, pred tužiocem je ispričao da je njgova majka bila osam godina u braku sa optuženim Rašovićem kao i da su se godinu prije zločina sporazumno razveli.

On je naveo da ga je tog jutra u 5.40 časova iz sna probudio zvuk otvaranja i udara ulaznih vrata.

Ubrzo je čuo majčin glas.

– Čuo sam je kako govori ,,nemoj Bojane” a potom pucanj iz vatrenog oružja. Odmah sam ustao iz kreveta i zatekao majku kako leži u krvi na podu. Pored balkonskih vrata je stajao Bojan sa puškom u ruci u koju je stavljao metak. Obratio mi se riječima: ,,I tebe ću ubiti p…o jedna” nakon čega je izgovorio ,,neće ona meni da se k…a.” Krenuo je prema meni sa uperenom puškom a ja sam pobjegao u sobu – ispričao je sin ubijene Petrović.

Optuženi Rašović je uspio da kroz vrata sobe proturi cijev puške dok ga je sin pokojne Branke molio da ide.

– Opalio je jedan metak a zatim sam čuo kako bježi iz stana – ispričao je sin ubijene Petrović.

Ovaj svjedok je naveo da optuženi Rašović poznavao životne navike njegove majke koja se obično budila u 5.30 časova.

Komšija Petrović je potvrdio da je u vrijeme zločina čuo galamu i udar metala o metal a zatim i vrisku nakon čega je kroz prozor vidio Bojana Rašovića kako pretrčava ulicu sa puškom u ruci koju je ubacio u tamno plavo vozilo i otišao prema Kotoru.

– Popeo sam se na drugi sprat i Brankin sin mi je otvorio vrata. Ugledao sam Branku u klečećem položaju, glavom naslonjenom na krevet. Iz glave i tijela joj je curila krv – ispričao je komšija.

Tužilac Selmanović u optužnici navodi da se optuženi Rašović duže vrijeme pripremao za ubistvo bivše supruge jer se to naslućuje iz sadržaja pisama koje je napisao bratu i djevojci.

U pismu djevojci Rašović navodi da se neće gledati neko vrijeme, dok bratu daje do znanja da će izvršiti krivično djelo.

– Iz ovih dokaza proizilazi da je optuženi počinio ubistvo sa direktnim umišljajem – navodi se u optužnici.

Obrazlažući kvalifikaciju teškog ubistva na podmukao način, tužilac Selmanović temelji na činjenici da je optuženi napao na žrtvu u trenutku kada se tome nije nadala koristeći poznavanje njenih životnih navika – konkretno vrijeme ustajanja.

Obilježje djela da je zločin počinio iz niskih pobuda ogleda se u tome što je optuženom smetao žrtvin slobodan izbor partnera i način života što je optuženi naveo u jednom od pisama ali I onim što je izgovorio nakon što je ispalio smrtonosne hitce.

Vještaci utvrdili da je optuženi bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti

Bojan Rašović je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio bitno smanjene uračunljivosti, utvrdio je tim vještaka psihijatrijske struke.

– Krivično djelo je psihopatološki motivisano afektom razdraženosti jakog inteziteta koji je generisan opsesivnom procjenjenom ljubomorom dok se struktura ličnosti karakteriše površnim odnosom prema realnosti. Optuženi je oslabljenog uvida i kritičnosti sa visokom stepenom napetosti i anksioznosti, sa nerazjašnjenim partnerskim realacijama, nepravilno izgrađenim sistemom vrijednosti i nejasnim socijalnim granicama što je rezultira emocionalno i sociološki nezrelim regresevnim ponašanjem i smanjenom mogućnošću samokonrole, pogodtovu u stresnim okolnostima kao što je prekid emotivne veze – navodi se u nalazu psihijatrijske struke.

Vještaci su kod optuženog konstatovali trajni duševni poremećaj (bipolarna psihoza) koja se karakteriše fluktacijama raspoloženja odnosno epizodama depresije koje se smjenjuju sa epizodama povišenog raspoloženja.

– Pogoršanje osnovne bolesti i epizodične promjene raspoloženja uslovljene su pored neredovne medikacije i povremenom upotrebom alkohola koji generiše impulsivnost i smanjenu samokontrolu – navodi se.

Read Previous

Preminula dugogodišnja novinarka i urednica Pobjede i Dnevnih novina Vesna Šofranac

Read Next

Uništen instrument na izvorištu Bolje sestre, šteta prelazi 6.000 eura