17.9 C
Podgorica
Četvrtak, 28 Marta, 2024
spot_img
Naslovna Blog

Jakić: Demantujem tvrdnje da lokalna samouprava ne funkcioniše, a ovo su pokazatelji

– Jedan od motiva uvođenja prinude uprave u Opštinu Šavnik, kako se ovih dana može zaključiti iz sadržaja u medijima je nefunkcionalnost lokalne samouprave na čijem sam čelu. Zbog toga osjećam potrebu da demantujem te tvrdnje – poručuje predsjednik te Opštine Jugoslav Jakić. 

Proteklu godinu, kaže, obilježila je finansijska stabilnost budžeta i povećanje prihoda.

– Uprkos manjku kadrovskog potencijala, uspjeli samo da započnemo i realizujemo brojne projekte, od čega ću navesti samo one najznačajnije:

Naš prioritet i dalje je jačanje infrastrukture kao najvažnije segmenta razvoja jedne opštine. Iz tog razloga smo u prethodnoj godini uradili probijanje i nasipanje više od 100 km lokalnih i katunskih puteva.

Ovih dana očekujemo da započnu radovi na rekonstrukciji putnog pravca Miloševići-most na rijeci Bijela za koje je obezbijeđeno 300.000 €.

Jedan od značajnih projekata jeste i „Uređenje platoa kanjona Nevidio“, čija je ukupna vrijednost 450.000€. Radovi su započeti i sa poboljšanjem vremenskih prilika očekujemo njihov nastavak.

Uradili smo projekat šetačke staze pored rijeka Bukovica i Bijela – navodi Jakić. 

Započeti su radovi na do sada najzahtjevnijem projektu, izgradnji vodovoda za sela Mljetičak i Dobra Sela, čija vrijednost I i II faze iznosi 500.000€.

Urađena je istražna bušotina i idejno rješenje snabdijevanja vodom sela Duži i Dubrovsko, kaže Jakić. 

– U ovoj godini planiramo izradu glavnog projekta te obezbeđivanje sredstava za njegovu realizaciju.

Urađen je projekat izgradnje stambene zgrade za potrebe socijalno ugroženih i drugih ranjivih kategorija i obezbijeđena su sredstva u iznosu 1.000.000€. U prvoj polovini aprila započećemo tendersku proceduru, tako da se početak radova očekuje najkasnije do juna tekuće godine.

Ostvarili smo značajna ulaganja u poljoprivredu, pa je u prethodnoj godini otvoren otkupni centar za mlijeko u MZ Duži, prvi ove vrste na području naše opštine. Kroz više od 15 javnih poziva subvencionisali smo sve zastupljene oblasti poljoprivrede, a iznos sredstava opredijeljen za ovu namjenu premašio je 250.000€.

U saradnji sa Eko-fondom u 2024. godini realizovaćemo projekat uređenja zelenih površina, čija je ukupna vrijednost 35.000€.
Ogromnu pažnju posvetili smo mladima kao stubu našeg društva, a kako bismo obogatili njihov svakodnevni život odlučili smo da izgradimo Omladinski centar. Za sada je urađeno idejno rješenje, a u ovoj godini krećemo sa daljom realizacijom.

Navedene činjenice govore više nego dovoljno, a najbolji sud za sve daće građani naše opštine – naveo je Jakić. 

Podignuta optužnica protiv Stojanovića

Specijalno državno tužilaštvo je danas, Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenog Slavka Stojanovića bivšeg direktora Uprave policije Crne Gore, za krivična djela zloupotreba službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružje i eksplozivnih materija, saopštio je državni tužilac i portparol Vukas Radonjić. 

“Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni, 31. marta 2018. godine, u Podgorici, kao službeno lice i javni funkcioner, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, pribavio drugom imovinsku korist i drugom nanio štetu, a vrijednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od trideset hiljada eura, jer je, u svojstvu direktora Uprave policije Crne Gore, koji rukovodi njenim radom, a nakon što je saznao da je u Podgorici zaustavljen kamion njegovog prijatelja sa cigaretama bez potrebne dokumentacije i u namjeri da spriječi da policija, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku i Pravilnikom o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova, prikuplja obavještenja od vozača kamiona, privremeno od njega oduzme kamion i cigarete, kako bi se obezbijedili predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz i podnese krivičnu prijavu državnom tužiocu, izdao naređenje da policija vozača pusti da kamionom sa cigaretama nastavi kretanje, pa je tako svom prijatelju i vozaču kamiona pribavio imovinsku korist u visini vrijednosti cigareta, u iznosu od 126.000,00 €, a Budžetu Crne Gore nanio štetu u visini neplaćenih dažbina, u iznosu od 112.504,00 €, jer su cigarete morale biti oduzete”, navodi u saopštenju.

Takođe, kako dodaje, iz dokaza prikupljenih u prethodnom postupku proizilazi osnovana sumnja i da je okrivljeni, u novembru prošle godine, bez odgovarajuće isprave o oružju, u porodičnoj kući, u Podgorici, držao vatreno oružje – pištolj, koji je policija pronašla pretresanjem.

“Okrivljeni je u odbrani u bitnom priznao krivična djela za koja je optužen.

Konačno, u optužnici je predloženo i da se okrivljenom izrekne mjera bezbjednosti oduzimanje predmeta krivičnog djela, ali i produži mjera nadzora zabrana napuštanja stana, u cilju obezbjeđenja njegovog prisustva u postupku, koja mu je izrečena nakon što je pušten iz pritvora”, zaključeno je u saopštenju.

Drašković: Novac Aerodroma nije nestao

Nakon što je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić saopštio da je Vladan Drašković smijenjen sa funkcije izvršnog direktora zbog niza teških propusta, oglasio se i Drašković.

Navodi, da novac za čiji nestanak ga optužuju nije nestao.

“Novac nije nestao. Prema informacijama iz CKB, cjelokupan iznos nalazi se u National Westminster Bank London, na blokiranom racunu. Biće vraćen nakon postupka koji je u toku.

Važeći Statut je na snazi od 04.09.2021. godine. Dobardžić i Đoković su bili članovi odbora direktora tada kao i danas, pri čemu je za cio period ukupno bilo 12 postupaka javnih nabavki vrijednosti iznad 100 hiljada EUR, od čega je realizovano 8. Za sve postupke pribavljana je jedna saglasnost”, navodi Drašković.

Ovo je, dodaje, prvi put da se traži dodatna saglasnost.

“Nema govora o samoinicijativnom odobrenju isplate od 551.000 eura. Saglasnost Odbora direktora za raspolaganje sredstvima preko 100 hiljada EUR je pribavljena.

“Aerodromi Crne Gore” AD su u godišnjem planu javnih nabavki za 2022. godinu predvidjeli nabavku 10 putničkih stepenica ukupne vrijednosti 700.000,00 eura (Stavka 69 po PJN za 2022)  godinu. Navedeni Plan je usvojen odlukom Odbora direktora ACG br. 001-844 na sjednici održanoj dana 02.02.2022. godine. Povodom navedene nabavke Odbor direktora je na sjednici održanoj dana 28.08.2022. donio Zaključak br. 001-6940 kojim daje saglasnost za sprovođenje postupka javnih nabavki -stavka 69 Plana javnih nabavki za 2022. godinu koja se odnosi na nabavku 4 putničkih stepenica za potrebe Aerodroma Podgorica i 4 putničkih stepenica za potrebe Aerodroma Tivat procijenjene vrijednosti 560.000,00 eura bez PDV-a”, pojašnjava u saopštenju.

Navedenim Zaključkom, dodaju, Odbor direktora ACG je ovlastio Izvršnog direktora da sprovede postupak javne nabavke putničkih stepenica.

“Zakonom o javnim nabavkama jasno je definisano što znači sprovođenje javne nabavke, počev od formiranja komisije koja će u cjelosti sprovesti postupak, objavljivanja javnog poziva, sastavljanja tenderske dokumentacije, vrednovanja ponuda, sastavljanja rang liste koja će u konačnom dovesti do donošenja Odluke o izboru, i na kraju do potpisivanja Ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem. Po osnovu Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača br. 01/4-1887  od 09.03.2023. godine  zaključen je Ugovor o javnoj nabavci putničkih stepenica  između “Aerodromi Crne Gore” AD kao Naručioca i “TBD (OWEN HOLLAND) LTD” kao Dobavljača kojim je predviđena nabavka 8 putničkih stepenica za potrebe Aerodroma Podgorica i Tivat ukupne vrijednosti 551.000 eura.

Samim potpisivanjem ugovora proističe obligacioni odnos između ugovornih strana, kao i obaveza našeg Društva da nakon isporuke robe, odnosno potpisivanja zapisnika o kvalitativnom i kvantitativnom prijemu robe, te prijemu fakture izvrši virmansko plaćanje u roku od 30 kalendarskih dana od dana prijema iste. Član 22 stav stav 3 Statuta Aerodromi Crne Gore AD predviđa da sredstvima Društva preko 100.000 eura Izvršni direktor raspolaže uz saglasnost Odbora direktora. Prethodno navedenim Zaključkom Odbora direktora Izvršni direktor je ovlašćen da sprovede postupak, te je ovlašćen i za samu realizaciju postupka gdje se kao posljednja faza uzima isplata predmetne fakture. Navedeno postupanje kako Izvršnog direktora, tako i Odbora direktora je u potpunosti u skladu sa Statutom ACG, Zakonom o privrednim društvima, kao i sa Zakonom o javnim nabavkama”, zaključuje Drašković.

Slađana Pejović i Željko Dabović na SP u krosu

Beograd će u subotu biti domaćin 45. Svjetskog prvenstva u krosu, na kojem će crnogorsku atletiku predstavljati Slađana Pejović i Željko Dabović, saopšteno je iz ASCG.

Navodi se da će šampionat u Parku prijateljstva, na ušću Save u Dunav, okupiti više od 600 učesnika iz 50 država svijeta.

Oba crnogorska predstavnika nastupiće u trci na 10 kilometara.

Vođa crnogorske ekspedicije biće selektor Osman Erović.

Start tke seniorki na programu je u 12.45 časova, dok će seniori startovati 45 minuta kasnije.

Održana tribina na Žabljaku: Nastavljamo sa reformama partije, na lokalnim unutarpartijskim izborima jedini pobjednik će biti DPS

Na Žabljaku je sinoć održana mini tribina u sklopu kampanje za lokalne unutarpartijske izbore u Demokratskoj partiji socijalista Crne Gore.

Okupljene članove, kako je saopšteno iz partije, pozdravio je potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković koji je saopštio da Žabljak i generalno država Crna Gora proživljavaju “teške trenutke”, i dodao da ni u tim teškim vremenima onaj koji se bori za prave vrijednosti, nikad nije izgubio.

“Mi se borimo za našu kuću, za našu državu, i bićemo pobjednici, jer to je prirodan slijed događaja. Ishod naše borbe biće pobjeda. U čitavoj toj borbi, kao jedna od neminovnosti pojavila se i sama reforma partije koju sprovodimo. Lično, kao koordinator ali i Predsjedništvo partije, smatrali smo da je dosadašnji predsjednik Opštinskog odbora Milorad Zarubica dobro radio svoj posao i rezultati koji su bili na Žabljaku, ne samo Miloradovi nego čitavog tima ljudi oko njega u tom trenutku, ocijenjeni su odličnim, imajući u vidu sve prepreke koje su se nalazile u tom trenutku”, poručio je Eraković.

Prisutnom članstvu partije na Žabljaku predstavila se kandidatkinja za predsjednicu Opštinskog odbora DPS u toj opštini Mirjana Vuković koja je istakla da je u kompletnom svom dosadašnjem partijskom angažmanu “svoj lični interes nikada nije stavljala ispred opšteg i interesa partije”.

“U mom daljem radu posebnu pažnju i bezrezervnu podršku imaće mladi DPS-a na Žabljaku. Biću tu da i svojim idejama kroz različite forme djelovanja doprinesem jačanju ove političke omladinske organizacije. Zanemarili smo u jednom momentu najodanije i uslovno rečeno najstarije članstvo DPS-a na Žabljaku, računajući valjda, na vašu neupitnu i bezrezervnu podršku. To više ne smijemo i neću dozvoliti da se ponovi. Za sve vas koji trideset i više godina nosite člansku kartu DPS u džepu a Crnu Goru i Žabljak u srcu, i nijeste poklekli pod naletima onih i ovih vjetrova, moje najiskrenije hvala vam i obećanje da ću učiniti sve, da vaša istrajnost bude opravdana i nagrađena a znam i kakvu nagradu očekujete – povratak DPS-a na pijedestal koji joj pripada”, kazala je Vuković.

Na tribini govorio je i kandidat za predsjednika Opštinskog odbora DPS Žabljak Vidoje Tomčić koji se zahvalio svim svojim partijskim drugovima koji su mu dali nesebičnu podršku za kandidaturu ne čelo lokalnog odbora partije u ovoj opštini.

“Model rada partije mora se prilagoditi savremenim potrebama a ljudi koji su uložili sebe, svoju porodicu i svoje kapacitete moraju dobiti zasluženu pažnju. Dužnost nas iskusnih jeste da pomognemo da mladi ljudi naše partije na lokalnom niovu steknu samopouzdanje i sigurnost, da vjeruju svojoj bazi i grade dobre međuljudske odnose između sebe kao i sa starijim kolagama. Moramo biti jedni drugima podrška i snaga, biti jedinstveni i složni. Ponosni smo što smo Durmitorci, što smo sinovi slavnih predaka kao i čuvari slavne crnogorske istorije. Na lokalnim unutarpartijskim izborima neće biti gubitnika, a pobjednik će biti Demokratska partija socijalista”, kazao je Tomčić.

Na tibini je u svojstvu kandidata za predsjednika Opštinskog odbora DPS Žabljak govorio i Marko Božović koji je podsjetio da je još od punoljetstva član partije te izjavio da je prvi put svoje pravo glasa imao upravo za referendum o nezavisnosti Crne Gore i dodao da mu je to, kako je opisao, čuveno DA bilo i ostalo najlješe glasanje u životu.

“Vidimo što se dešava na društveno-političkoj sceni Crne Gore, kao što i vidimo da koaliciji na državnom i lokalnom nivou na Žabljaku ne cvjetaju ruže. Sasvim sigurno da smo u prethodnom periodu pravili neke greške koje nijesmo primjećivali. Da bismo te greške ispravljali i korigovali treba nam tim. Sasvim sigurno da smo svi mi zajedno jedan tim jer samo spojem mladosti i iskustva možemo da napravimo nešto lijepo i dobro. Kao neko ko je stasao kroz Savjet mladih, Izvršni odbor, prošao sve strukture partije i učio od starijih, znam da nas je uvijek krasilo jedinstvo. Stoga sam i siguran da ko god 6. aprila pobijedio na lokalnim partijskim izborima jedni drugima ćemo pružiti ruku i dati svu moguću pomoć i podršku”, saopštio je Božović.

LP Milatoviću: Džaba Oksford kada populizmom uništiš ekonomiju da se dokopaš vlasti

Ko je prespavao voljno ili nevoljno period od 2020. godine i nije želio čuti sva upozorenja da se ekonomija Crne Gore pod „avgustovcima” gradi na nerealnim, populističkim osnovama, da je takozvani program Evropa sad čisti marketing koji ćemo dugoročno plaćati, jutros je imao priliku da ga probudi izjava ni manje ni više nego predsjednika države Jakova Milatovića, dojučerašnjeg zamjenika predsjednika Pokreta Evropa sad. Ne zato što predsjednikovi stavovi imaju otrežnjujuću snagu da bude iz snova i bajki, već zato što je upravo on kao jedan od lidera Pokreta Evropa sad i kandidat za predsjednika države izgradio politički imidž i političku karijeru na tom i takvom programu i uspio u namjeri da bude izabran za predsjednika, saopšteno je iz Liberalne partije (LP).

Kako su naveli, predsjednik „vizionarski” upozorava, nevjerovatno ali istinito, da je ekonomski razvoj baziran samo na povećanju plata i penzija upitan, i još nevjerovatnije dodaje da to: „predstavlja politički marketing i ekonomski populizam koji bi kao rezultat mogao imati smanjenje konkurentnosti naše privrede, uz povećanje javnog duga, što nažalost vidimo da se dešava i što zahtijeva dodatnu pozornost.”

“Tačno! Liberalna partija zajedno sa programski bliskim partijama i partnerima tri godine upozorava na ovo gotovo istim riječima”, navode u saopštenju.

Iz te partije poručuju Milatoviću, “Džaba Oksford kada populizmom uništiš ekonomiju da se dokopaš vlasti. Kada sistem gradiš na nerealnim osnovama i ugrožavaš stabilnost kasno je za kajanje, predsjednik je to valjda učio i naučio na prestižnom Univerzitetu”.

“Apsolutno smo saglasni i sa brzom reakcijom predsjednikovih bivših stranačkih kolega koji ga takođe podsjećaju da ga je takozvani program Evropa sad doveo na vlast. Nesporno! I to uporno ističemo i konstatujemo kao žalosnu činjenicu. Žalosnu i po crnogorsku ekonomiju i po državu Crnu Goru”, zaključuju iz LP-a.

Raonić potpredsjednicu Savjeta RTCG nazvao “spodobom”; Sindikat medija: Pokušaj pritiska i zastrašivanja nezakonitzo izabranog direktora

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) najoštrije je osudio grubo vrijeđanje generalnog direktora Javnog servisa Borisa Raonića na račun potpredsjednice Sindikata medija i potpredsjednice Savjeta Radio – Televizije Crne Gore Marijane Camović Veličković. Raonić je Camović Veličković nazvao “spodobom”.

“Nije potrebno elaborirati o kakvom nedoličnom i necivilizovanom postupku se radi ali ovom prilikom posebno ukazujemo i da je u pitanju pokušaj pritiska Raonića na Camović Veličković i to samo zato jer ona u kontinuitetu ponavlja ono što malo ko od javnih funkcionera u ovoj državi smije – da je Raonić nezakonito izabrani generalni direktor RTCG, što nije utvrdila ona već najveće sudske instance, Osnovni i Viši sud u Podgorici te Vrhovni sud Crne Gore a njegov drugi izbor istražuje i Specijalno tužilaštvo. Zbog toga ovaj postupak nezakonito izabranog direktora Javnog servisa vidimo i kao zastrašivanje zakonito izabrane potpredsjednice i članice Savjeta RTCG, što je samo po sebi razlog da se oglasi i predsjednik Savjeta Veselin Drljević i sam Savjet, ali i druge instance koje se bave medijima u Crnoj Gori”, ističu u Sindikatu medija.

Sindikat medija će obavijestiti i međunarodne organizacije o ovom pokušaju ućutkivanja slobodne riječi u organu koji kontroliše rad generalnog direktora RTCG, od strane tog istog direktora.

“SMCG pruža punu podršku Marijani Camović Veličković u njenom radu u Savjetu RTCG, gdje ona nastupa potpuno autonomno i gdje nastoji da se rad Javnog servisa poboljša i da bude transparentniji, s obzirom da se finansira iz budžeta svih građana Crne Gore. Sigurni smo da je uvrede, pritisci i zastrašivanja neće spriječiti u toj borbi”, zaključuju u Sindikatu medija.