12/10/2023

Blažić: Krajnje je neozbiljno i neodgovorno mandatara verbalno predlagati

Krajnje je neozbiljno i politički neodgovorno da neko ko predlaže mandatara Predsjedniku države, to čini verbalno, bez dostavljenih potpisa većine, uz činjenicu da se nisu odazvali na razgovor na ovu temu i tom prilikom, ustavom definisanom, NEdaju mu dovoljno argumenata da ga uvjere da imaju podršku da će taj kandidat / mandatar imati većinsku podršku, ocijenio je za CdM prof. dr Đorđije Blažić povodom stava stare parlamentarne većine da verbalno za mandatara podrži Miodraga Lekića.

Imajući u vidu aktuelnu političku, ali i pravnu situaciju, koja se odnosi na proceduru i postupak predlaganja mandatara za sastav Vlade Crne Gore, Blažić je ukazao na nekoliko činjenica.

“Odredbe člana 95 i 103 Ustava Crne Gore nedvosmisleno ukazuju na nadležnost Predsjednika Crne Gore da Skupštini predlaže mandatara za sastav Vlade u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine ali nakon “obavljenog razgovora” sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini, dvoje sudija Ustavnog suda i Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda”, kaže Blažić.

Dakle, pojašnjava on, Ustav propisuje jasno subjekte i način na koji Predsjednik vodi postupak ali ne propisuje kriterijume za donošenje Odluke o mandataru.

“U tom kontekstu evidentno je da predlog mandatara predstavlja tzv.diskrecioni akt Predsjednika te se u ovoj pravnoj situaciji norme moraju ciljno tumačiti da se postigne cilj odnosno svrha norme uz primjenju principa cjelishodnosti i najbolje demokratska prakse”, navodi Blažić.

Član 95 Ustava Crne Gore, nedvosmisleno ukazuje na diskreciono pravo Predsjednika pri odredjivanju uz prethodne razgovore sa učesnicima postupka koji ima za cilj da se dobije jasno i nedvosmisleno uvjerenje , najbolje putem potpisa poslanika, da postoji potrebna većina poslanika u Skupštini koja ce podržati i izabrati mandatara za Predsjednika Vlade.

Tumačenjem ustavnih normi koje, pojašnjava Blažić, vrlo ograničeno definišu, ali jasno usmjeravaju na postupak predlaganja mandatara, može se zaključiti da je “verbalno” predlaganje bilo koga, bez dostavljenih potpisa većine poslanika ili obavljenog razgovora u skladu sa članom 95 Ustava, na kome bi predstavnici političkih partija morali dati jasno uvjerenje Predsjedniku da neki kandidat ima podršku većine za sastav Vlade, nije način i postupak za predlaganje mandatara od strane Predsjednika Crne Gore.

“Krajnje je neozbiljno i politički neodgovorno da neko ko predlaže mandatara Predsjedniku države, to čini verbalno, bez dostavljenih potpisa većine, uz činjenicu da se nisu odazvali na razgovor na ovu temu i tom prilikom, ustavom definisanom, NEdaju mu dovoljno argumenata da ga uvjere da imaju podršku da će taj kandidat / mandatar imati većinsku podršku. Svakako, podjsećam da je članom 103 stav 1 Ustava propisano da Predsjendik može dodjeliti mandatara isključivo nakon konstituisanja Skupštine u roku 30 dana. Osim toga svaki sljedeći mandatar je neustavan i to je još jedan razlog zbog kojeg treba skratiti mandat Skupštini i raspisati vanredne izbore”, zaključio je Blažić.

Read Previous

Prijava protiv doktora zbog smrti pacijenta: Vrhovno tužilastvo vratilo predmet Višem, traži novo vještačenje, saslušanje doktorke

Read Next

Drašković objavio spisak