12/08/2023

Bivša radnica KCCG-a: Izgleda je „kardinalnu greška“ što sam se obratila Kabinetu Đukanovića

Podgoričanka Kristina Đukanović, majka troje djece, koja je nakon skoro dvije godine ostala bez posla u Kliničkom centru, o čemu je CdM pisao juče, pozvala je KCCG da dostavi dokumentaciju koja ukazuje na njen „profesionalne propuste“, jer, kako kaže, da ih je bilo Klinički centar bi ih i dostavio na uvid.

Đukanović je juče u izjavi za CdM navela da joj da i pored toga što je u KCCG radila godinu i 10 mjeseci, ispunjavala sve uslove i nikad nije imala ni jednu opomenu, ugovor nije produžen, a na njeno radno mjesto je dovedena druga osoba. Iz Kliničkog centra Crne Gore je CdM-u saopšteno Đukanovićevoj ugovor nije produžen isključivo zbog profesionalnih propusta.

Đukanovoć danas kaže za CdM da ako je ipak bilo „niz profesionalnih propusta“ kako navode iz KCCG-a, onda je naša najveća zdravstvena ustanova „zakazala“ u svakom smislu, jer nije blagovremeno spriječila da se „propusti“ događaju.

“Ponavljam, ni jedan disciplinski postupak nije sproveden, ni jedna opomena mi nije uručena niti sam na bilo koji način kažnjavana. Jesam par puta imala nekoliko prekovremenih sati, pa možda je to „profesionalni propust“”, tvrdi ona u izjavi za CdM.

Izgleda, smatra Đukanović, da je ovdje jedini „propust“ što su se interesovali iz kabineta Predsjednika države za moj radnopravni status, jer su mi i naveli da sam napravila „kardinalnu greška“ a to je obraćanje putem e-maila na adresu kabineta Predsjedika države i da zbog toga ostajem bez produženja ugovora, sa pitanjem „ko te je to naučio“.

“Iskreno, ne znam kome sam se još trebela obratiti s obzirom na to da direktorica Kliničkog centra nije našla za shodno da par minita svoju koleginicu sasluša, kao ni ministar zdravlja zaposlenu u zdravstvenom sistemu. Iz svega navedenog meni je drago i ponosna sam na tu svoju „kardinalnu grešku“”, poručila je ona.

Takođe, dodala je, da bi zapitala Klinički centar odakle se „pojavljuje“ dopis od 01.08.2022. godine, koji njoj nije ni uručen, ni dostavljen.

“U ozbiljnim institucijama bilo bi obavezno da se takvi akti dostavljaju imenovanima, a ne da se zavode u arhivu Kliničkog centra po ustaljenoj praksi retroaktivno. Takođe, bilo bi potrebno da se ispita kad je zaveden i kojim putem. U odgovoru Klinički centar navodi da im je „potreban pravnik koji želi i umije da radi, poznaje propise i/ili se trudi da se upozna sa novim propisima koji jesu ili mogu doći u vezu sa javnim nabavkama“”, kaže Đukanović.

Iz navedenog, smatra ona, proizilazi da se položen ispit za javne nabavke dovodi u pitanje, koji se polaže u Ministarstvu finansija, i da osobe koje su ga položile ne mogu ili ne žele da „poznaju propise“ a osobe koje nemaju položen ispit će „bolje“ poznavati propise iz spektra javnih nabavki.

Đukanović ocjenjuje da iz navedenog Klinički centar dovodi u pitanje i polaganje ispita za javne nabavke i stručnost lica pred kojima se isti polaže.

“Ja jesam majka troje djece, ali svoju djecu nisam isticala ni u kom kontekstu u Kliničkom centru, jer nisam išla na bolovanja kad su mi djeca bila bolesna od raznih dječijih bolesti (za vrijeme boginja za dvoje djece imala sam pravo da odsustvujem šest nedelja ja sam odsustvovala „čitave“ dvije nedjelje) nego se snalazila u nadi da bi to moglo pozitivno uticati na mene i moj posao. O svemu tome postoji dokumentacija”, naglašava ona.

Prema njenim riječima, u nadi da se ovakve situacije neće više nikome događati i da više ni jedan zaposleni neće morati da na ovaj način upoznaje javnost o postupanju i ponašanju naše najveće zdravstvene ustanove, ponosna je što je imala „kardinalnu grešku“ i što se obratila svim institucijama a jedino su iz kabineta Predsjednika države našli shodno da odgovore.

“Ja kao majka i zaposlena sam bila primorana da se obratim, jer kao što svi dokazi ukazuju oglas je bio raspisan dok sam ja bila još zaposlena a novi zaposleni odmah po mom odlasku došao na to radno mjesto. O radu i postignutim rezultatitma rada mislim da je suvišno govoriti jer iako su sve „činjenice“ na mojoj strani nekome ipak nije to dovoljno. Poštovani u Kliničkom centru Crne Gore, da bi sa ovakvim navodima izlazili u javnost morate biti potkrepljeni dokazima, osim ako Vam dokaz neće biti kao „dopis od 01.08.2022. godine“”, zaključila je Đukanović u izjavi za CdM.

Read Previous

Poslanici danas o nepovjerenju Vladi

Read Next

Premijerova štoperica je zapravo plagijat