12/10/2023

Bislimi: Tablice više nijesu dio dijaloga Kosova i Srbije

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je u utorak da zamjena registarskih tablica više nije pitanje o kojem se može pregovarati u dijalogu Kosova i Srbije, već “odluka koja se sprovodi”.

Za Radio Slobodna Evropa je kazao da zahtjevi međunarodne zajednice za potpuno odgađanje roka za zamjenu tablica dolaze zbog “strašne kampanje dezinformisanja i manipulacije koju sprovodi Srbija” i zbog “izloženosti srpskog stanovništva prijetnjama iz paralelnih struktura Srbije”.

“Pošto je to problem i za nas, od 1. novembra nijesmo počeli ni izricati kazne, ni oduzimati vozila, što znači da smo odgovorili na zabrinutost prijatelja iz međunarodne zajednice”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Po njegovom mišljenju, Vlada Kosova Srbima sa sjevera Kosova na taj način se predstavila kao “Vlada koja im, umjesto prijetnji, nudi poreske olakšice i, umjesto konfiskacije, omogućava da u nekoliko faza pređu iz nezakonitosti u zakonitost”.

Tri faze za sprovođenje odluke

Juče je počela primjena odluke Vlade Kosova o zamjeni registarskih tablica u tri faze.

Kako je najavljeno, u prvoj fazi, koja će trajati do 21. novembra, vozačima automobila sa srbijanskim tablicama policija Kosova uručivaće opomenu i zahtjev da registruju vozila na tablice Kosova.

U drugoj fazi, od 21. novembra do 21. januara iduće godine, biće izricane kazne od 150 eura, a treća faza predviđa izdavanje probnih tablica do 21. aprila, kada će, prema odluci Vlade Kosova, u toj zemlji biti zabranjene srbijanske registarske tablice.

Izvor: AntenaM

Read Previous

Skupština usvojila izmjene Zakona o predsjedniku; DPS: Ovo je ustavni puč

Read Next

Pavlović: Ovo je opasno vrijeme, lideri suverenističkih partija odmah da pozovu na proteste