12/11/2023

Biserko: Srbi će se vratiti u kosovske institucije, Vučić manipuliše

Izlaskom iz institucija Kosova, Aleksandar Vučić predsjednik Srbije, testira međinarodnu zajednicu dokle može da manipuliše, kaže za Danas Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava, u dogovoru na pitanje da li i kada će se Srbi sa Kosova vratiti u tamošnji sistem.

Podsjetimo, uoči ubzanog i intenzivnijeg angažovanja Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da se konačno riješi kosovsko pitanje, odnosno ubrza proces koji bi doveo do potpisivanja takozvanog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, povod za izlazak Srba iz kosovskih institucija zvanični Beograd, odnosno vlast Aleksandra Vučića, pronašla je u neodustajanju premijera Kosova Aljbina Kurtija, da odloži uvođenje preregistracija tablica u kosovske.

Vučić, kao što znate, mjesecima diže tenzije i sistematski optužuje Kurtija. Kurti, s druge strane, neće podjelu. Vučić ima saveznike i u Prištini i u Tirani”, objašnjava Biserko.

Izlazak iz institucija, napominje, dodatni je pritisak na Prištinu.

Osim toga, Vučić stalno spinuje priču preko raznih medija a i lično da su Njemačka i Velika Britanija iza svega što Kurti radi, a kao da Sjedinjene Američke Države razumeju Srbiju. Činjenica je da SAD i EU podržavaju njemačko francuski prijedlog za rješenje kosovskog pitanja. Izlaskom iz institucija Vučić testira međunarodnu zajednicu dokle može da manipuliše. Činjenica je, međutim, da su zemlje Zapadnog Balkana u Berlinu potpisale tri sporazuma. Dakle, Kosovo kao ravnopravna zemlja”, kaže Sonja Biserko.

Kako dodaje, Vučić insistira na formiranju Zajednice srpskih opština prije potpisivanja sporazuma a Kosovo nakon sporazuma.

Mislim da će se Srbi vratiti u institucije. I međunarodna zajednica na tome insistira. Kad padne ruski svijet pašće i srpski, onako kako ga sanja Beograd”, zaključuje sagovornica Danasa.

Read Previous

Abazović sa jugoslovenskim fudbalskim zvijezdama: Kako je lijepo kad smo zajedno

Read Next

Mogu li “lavice” srušiti Francusku?