11/30/2023

Beograd: Ponovo prefarbani murali sa likom Ratka Mladića i Draže Mihailovića na Vračaru

Murali sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića i četničkog komandata iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića u beogradskoj opštini Vračar, ponovo su prefarbani bijelom bojom.

U maju ove godine, na dijelu fasade s Mladićevim likom osvanuo je grafit sa natpisom „Uključi mozak isključi Pink“ i znak te televizije zaokružen i precrtan crnim sprejom, uz potpis navijačke grupe „Grobari Vračar“.

Mladićev mural je posljednje dvije dve godine često bio predmet sukoba desničara i navijačkih grupa na jednoj i antiratnih aktivisvista i nevladinih organizacija na drugoj strani, a u nekoliko navrata maskirane osobe, obučene u crno čuvale su mural u Njegoševoj.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je drugostepeno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

Dragoljub Mihailović je 1946. godine osuđen na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije sa nacističkom Njemačkom tokom rata, nakon čega je strijeljan.

Viši sud u Beogradu je 2015. poništio tu presudu, sa obrazloženjem da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima.

Sud je, međutim, napomenuo da se nije bavio utvrđivanjem činjenica da li je Mihailović bio ratni zločinac, već isključivo sudskom procedurom.

DANAS.RS

Read Previous

Spajić danas sa Mandićem, Kneževićem i Bečićem: Koči li mjesto šefa parlamenta formiranje nove vlade

Read Next

Ukrajinska vojska: Uskoro ulazimo na Krim