Begović: Od rezultata pregleda i snimanja zavisi kada će Medenica biti prebačena u zatvor

Branilac bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, advokat Zdravko Begović, saopštio je Pobjedi da od rezultata dijagnostičkih pregleda i snimanja, koji su zakazani za danas, zavisi i njena dalja sudbina – da li će ostati u bolnici ili će eventualno biti prebačena u Istražni zatvor.

Medenica, koja je osumnjičena da je dio kriminalne organizacije na čijem čelu je, prema krivičnoj prijavi Specijalnog državnog tužilaštva, njen sin Miloš Medenica, pokušala je 20. aprila da se ubije u Kliničkom centru Crne Gore. To se dogodilo nekoliko sati nakon što joj je, ranije tog dana, određen pritvor u trajanju do 30 dana.

Kako je ranije objavljeno, ona se zaključala u toalet bolničke sobe i pokušala sebi da prereže vrat staklom ili dijelom od ogledala.

“U teškom je stanju. Kakvog zdravlja može da bude žena kojoj se svijet promjenio za tren. Pod budnim je okom ljekara koji kontrolišu njeno zdravlje ali ona je i dalje nepomična u bolničkom krevetu. Osim povrede na grlu, ona ima i srčanih tegoba”, kazao je Begović juče Pobjedi.

Prema proceduri, Medenicu u Kliničkom centru obezbjeđuju zatvorski policajci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako je Pobjeda ranije objavila, vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je odluku o pritvoru do 30 dana Medenici, kao i za još četiri osobe.

Begović je tada ocijenio da uprkos odluci Vanraspravnog vijeća nije bilo smetnji da se odrede alternativne mjere – zabrana napuštanja stana.

“Posebno ako se uzme u obzir stanje u kome je osumnjičena Medenica”, istakao je on.

Medenici, kao i policajcu Miloradu Medenici, službenici Uprave carina i prihoda Ivani Kovačević, Vasiliju Petroviću, sinu vlasnika građevinske firme „Cijevna komerc“ Danila Dana Petrovića i bivšem fudbaleru Luki Bakoču pritvor do 30 dana određen je u srijedu 20. aprila.

Odluku tada je donijela sutkinja za istrage Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Branilac Medenice Begović uložio je tada žalbu na rješenje, koja je odbijena.

Više osoba uhapšeno je tokom prošle sedmice u nastavku akcije Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici, Kolašinu i Nikšiću i na Primorju zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije kojom su obuhvaćeni bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i njen sin Miloš Medenica, koji je nedostupan crnogorskim istražiteljima.

Do konkretnih dokaza crnogorski istražitelji su došli preko transkripata skinutih sa aplikacije Skaj koje je dostavio Europol. Miloš Medenica označen je kao član kriminalne mreže trgovine cigaretama i drogom.

U tim dokumentima, kako je objavio portal Libertas, Miloš Medenica sa policajcem Darkom Lalovićem priča o kriminalnim radnjama i saopštava da je o tome upoznata njegova majka Vesna i da od nje može očekivati zaštitu.

Medenica, preko aplikacije Skaj, u komunikaciji sa policajcem Lalovićem navodno dogovara kupovinu veće količine droge kokain za sebe i svoje društvo, obezbjeđuje transport krijumčarenih cigareta iz Bara, osigurava nesmetano kretanje jednog kriminalca, posjeduje i koristi zabranjeno oružje, traži za kupca marihuanu i njeno transportovanje u Beč.

Policajac Lalović je bivši pripadnik Sektora za obezbjeđenje štićenih ličnosti Uprave policije i godinama je bio zadužen za bezbjednost Vesne Medenice. Uhapšen je 15. decembra prošle godine i od tada je u pritvoru.

IZVOR:
POBJEDA