01/29/2023

Bajramspahić: Vlast izazvala ultimatum EU

Evropska unija je prešla svoje granice u jasnoći kojom nam je stavila do znanja koliko je loša situacija. Ova vlast je uspjela i ono što Demokratska partija socijalista nije – a to je da izazove ultimatum međunarodne zajednice, kazala je za Pobjedu građanska aktivistkinja Dina Bajramspahić.

Ona je komentarisala ponovljeno upozorenje ministarke vanjskih poslova Slovenije Tanje Fajon da Crna Gora opasno rizikuje zaustavljanje pristupnih pregovora ukoliko ne uspije šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda.

Bajramspahić je saglasna da je pitanje Ustavnog suda alarmantno, a istakla je i da je pitanje popunjavanja važno, prije svega zbog građana i građanki, funkcionalnosti pravosuđa, a potom i zbog najvažnijeg državnog projekta – učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju.

“Međutim, vladajuća većina nonšalantno okreće glavu od svega i tretira kompletnu javnost kao neobrazovanu svjetinu, kojoj može u lice da se ruga stavom „vjerujete li nama ili svojim očima“ , naglasila je sagovornica Pobjede.

Ukazala je i da još uvijek nema naznaka da je politička elita spremna da ozbiljnije razgovara i identifikuje četiri kvalitetna kandidata oko kojih se svi mogu složiti da su prihvatljivi za sudije Ustavnog suda.

“Zauzeli su neki bezbrižan stav, kao da situacija može da se raspetlja spontano i kao da će slobodnim glasanjem poslanika/ca dvotrećinska većina sama od sebe da se formira. To je neozbiljan i neodgovoran pristup i ukoliko i ovoga puta proces bude neuspješan, krivica će biti prvenstveno na vladajućoj većini, a zatim i na opoziciji”, poručila je Bajramspahić.

Ipak, nada se da će poslanici uspjeti da postignu dogovor.

“Jer, ukoliko se to ne desi, to će biti objava vlasti da je proces učlanjenja u EU i zvanično otkazan do daljnjeg”, kazala je.

Ocijenila je i da stanje stvari u državi simbolički oslikavaju dvije jučerašnje vijesti.

“Jedna je da Ustavni sud nema struje, grijanja, te da prokišnjava, dok je u istom trenutku MUP dobio na već značajno povećane zarade, dva i po miliona eura za novogodišnji bonus za službenike/ce. Druga vijest je da je vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda pokušala da izbaci drugu sutkinju iz prostorija suda, sutkinju koja je pravosnažnom odlukom vraćena iz diskriminatorne penzije. To se nije desilo u sudu nekog malog mjesta, već u najvišem sudu u državi koji bi trebalo da je hram pravde, a ne rijaliti program”, istakla je Bajramspahić.

Naglasila je i da je pravosuđe nekada imalo autoritet, dostojanstvo i položaj u društvu, te ukazala da će kontinuirano uništavanje ugleda sudijske funkcije nastaviti da ostavlja teške posljedice.

“Postavlja se pitanje kakvo bi stanje bilo da reforma pravosuđa nije u srcu procesa pregovora, jedan od ključnih prioriteta u poglavlju 23 i da nema vanjskog pritiska da se deblokira pravosuđe, budući da sve ukazuje na to da su vlasti spremne da mirno gledaju kolaps sistema”, navela je Bajramspahić.

Upravo zbog toga, dodala je, građani i građanke moraju da razumiju da je „proces evropeizacije naša jedina nada da uspijemo da primoramo svaku vlast na reforme, na depolitizaciju i profesionalizaciju institucija“.

“Bez procesa EU integracije, vlasti će biti rasterećene od svake obaveze da postupaju u skladu sa javnim interesima”, zaključila je Bajramspahić.

Pobjeda

Read Previous

Abazović u Davosu: Očekuju se susreti sa brojnim liderima i predstavnicima svjetski poznatih kompanija

Read Next

“Za djelatnu ljubav prema SPC”: Joanikije odlikovao izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića