12/08/2023

Bajden i Šolc: Mobilizacija u Rusiji ozbiljna greška; Danas sjednica ruskog Savjeta bezbjednosti

Dvjesta dvadeset osmi dan rata u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je eksplozija na Krimskom mostu teroristički akt ukrajinske specijalne službe. Bijela kuća bez komentara o eksploziji. Njemački kancelar Olaf Šolc i predsjednik SAD Džozef Bajden složili su se u telefonskom razgovoru da je djelimična mobilizacija u Rusiji “ozbiljna greška”. Sjednica ruskog Savjeta bezbjednosti zakazana za danas. Detalje pratite uživo na CdM-u.

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Kijev je saopštio da je oslobođeno oko 200.000 kvadratnih kilometara u Hersonskoj oblasti, dok Moskva tvrdi da je ukrajinska kontraofanziva u toj oblasti zaustavljena.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za napad na Krimski most, ističući da je riječ o “terorističkom aktu”.

Kremlj je najavio da će Putin danas održati sastanak sa članovima ruskog Savjeta bezbjednosti, ne precizirajući da li će na njemu biti riječi o eksploziji.

Sa druge strane, Bijela kuća je poručila da će nastaviti da naoružava Ukrajinu, ali nije željela da komentariše eksploziju na Krimskom mostu.

Njemački kancelar Olaf Šolc i predsednik SAD Džozef Bajden složili su se u telefonskom razgovoru da su najnovije nuklearne prijetnje Kremlja “neodgovorne”, a da je djelimična mobilizacija “ozbiljna greška”, navodi se u saopštenju njemačke vlade.

Berlin, takođe, priprema za Ukrajinu novu pomoć u vrijednosti od 11 miliona eura.

U međuvremenu, električni vod koji snabdijeva nuklearku Zaporožje, koji je bio prekinut zbog granatiranja, ponovo je priključen, rekao je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Nastavlja se izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, pošto je tokom vikenda isplovilo još 17 brodova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Istanbul bi mogao da postane mjesto za pregovore između Rusije i četiri zapadne zemlje, tvrdi turski poslanik. Kremlj navodi, međutim, da nije dobio zvaničan prijedlog Turske.

Read Previous

Smjena Kentere nalog izvan Crne Gore

Read Next

Rutinski trijumf nad Maltom