09/22/2023

Arhimandrit Romanos: Amfilohije ne djeluje kao Hristov episkop, pokorava se komandama stranim crkvenim istinama

Piše: Vladimir Jovanović

Arhimandrit Romanos Anastasiadis, klirik Svete Mitropolije retimnske i avlopotamoske Vaseljenske patrijaršije na Kritu – autor uticajnih kolumni o zbivanjima u pravoslavnoj vaseljeni – oglasio se povodom aktuelnih prilika u Crnoj Gori.

Umjesto da propovjeda Hristovo Jevanđelje i spasenje ljudi, bez obzira na etničko porijeklo i druge razlike, Srpska pravslavna crkva djeluje kao podmukla ruka ‘srbizacije’ nesrpskih naroda, kao što to čini i Ruska crkva u ne-ruskim zemljama i narodima (npr. Ukrajina, Belorusija)”, napisao je Visokoprepodobni arhimandrit Romanos.

Zbog takvoga ponašanja, i Moskovska patrijaršija u Ukrajini i Srpska patrijaršija u Crnoj Gori (ali i u Śevernoj Makedoniji) postale su nepoželjne. Posebno mitropolit Amfilohije Radović decenijama je ‘crna ovca’ za Crnogorce. Opstaje zbog srpske manjine u Crnoj Gori koja ga podržava, ali sada su njegova konfrontacija sa legitimnom vladom države i njegova politička identifikacija sa prosrpskom i proruskom opozicijom radnje koje su izvan tolerantnih granica njegova crkvenoga statusa.

Bojim se da mu to neće učiniti dobro, bez obzira koliko bi neko želio da ga podrži. On sebi ne pomaže jer se pokorava komandama stranim crkvenim istinama i ne djeluje kao Hristov episkop, već kao promotor srpskih interesa u Crnoj Gori”…

Read Previous

Broj stradalih porastao na 31

Read Next

VIDEO: Intenzivni radovi na petlji Smokovac