12/10/2023

ARHIEPISKOP SIMEON: Meni, kao teologu i episkopu nemoguće je ići putem kojim ste Vi krenuli

Po blagoslovu Njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa kotorsko – primorskog, gospodina † Simeona, objavljujemo u cjelosti Njegovo pismo koje je pročitano Mitropolitu Mihailu na śednici Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve, 17. IV 2023. na Cetinju:

CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
EPISKOPIJA KOTORSKO – PRIMORSKA
† S I M E O N
Arhiepiskop kotorski i primorski
Rukovodilac Crkvenog ministarstva vanjskih poslova
Crna Gora

Vaše Blaženstvo,

Ovim obraćanjem nalažem svom kotorskom ocu đakonu da Vama i Sinodu stavi ovo pismo na znanje.

Meni, kao teologu i episkopu nemoguće je ići putem kojim ste Vi krenuli s tom opskurnom zajednicom „pseudoepiskopa“. Bez nas, episkopa i sveštenstva, u pismu koje pośedujem, dali ste mitropolitu Serafimu izjavu, u ime sveštenstva, vjernika u Crnoj Gori i dijaspori, kojom ste pristali da pristupite ovom neprihvatljivom Klubu, koji je samo prouzrokovao štetu pravoslavnom svijetu. Ovakav postupak je nekanonski i diktatorski i nije u skladu s kanonom u Hristovoj Crkvi.

U ovom slučaju moguće je tražiti od Sinoda da zahtijeva Vaše povlačenje sa dužnosti.

Takođe je nemoguće da ste Vi kao crkveni poglavar, bez konsultacije sa Sinodom, promijenili Crkveni Ustav i predali ga državi. U ovom slučaju Vi ste krivi jer ste išli putem koji je ne samo nekanonski nego pokazuje i diktatorski pristup. I ova situacija je takođe meni neprihvatljiva i dajem punu podršku sveštenstvu koje je ovakvom situacijom lišeno svih prava.

Uslijed ove okolnosti i kršenja naših kanona, izložili ste se i razrješenju sa dužnosti.

Danas, 10. aprila 2023. obaviješten sam, da brisanjem dijelova našeg pisma ne prihvatate uzdizanje (imenovanje) oca Tihona i rukoproizvođenje novog ipođakona. Obavještavam Vas da na to nemate pravo, jer po kanonu, kao eparhijski episkop kotorsko – primorski, mogu vršiti rukopoloženja i imenovanja po svojim zamislima, a da Vas za to ne pitam.

Ostalo je nejasno da me je vrijeđao predśednik Crkvene opštine Cetinje prilikom pośete Podgorici zajedno sa Vama, kod tamošnjeg predśednika Crkvene opštine u Vašem prisustvu, a Vi nijeste ništa preduzeli.

Iskrenošću Episkopa nikšićko – ostroškog Borisa doznao sam za ovaj bezobrazluk i naravno više vjerujem bratu u Hristu, nego laiku Vama veoma bliskom, koji je doveo do ove situacije.

U jednom pismu sam Vas zamolio da ispravite neistine u dopisu kojim najavljujete 30. godišnji jubilej obnovljene Crnogorske pravoslavne crkve. Do danas nijesam dobio nikakvu informaciju tim povodom.

U drugom pismu zamolio sam Vas da shvatite moju situaciju kao kotorsko – primorskog arhiepiskopa i da prihvatite moju ostavku. Svojom odlaskom ostao bih sa Crkvom uprkos ostavci sa dužnosti i ne bih joj naštetio.

Međutim, moram svoju situacijuu koja se tiče Crkve na osnovu ovog pisma nanovo preispitati, jer trenutno mi nije moguće, sa svojom savješću, da se pomirim sa postojećim stanjem.

Molim za razumijevanje da ću odbiti lične telefonske pozive dok se okolnosti ne razjasne i mogu biti dostupan samo pisanim putem.

U Beču,

  1. IV 2023.

U Hristovoj Ljubavi,

† Simeon
Arhiepiskop kotorski i primorski

Read Previous

Apel za odbranu demokratske i suverene Crne Gore

Read Next

Kristijan Golubović u osnovnoj školi, roditelji zabrinuti!