12/10/2023

Andrea Purlija – najbolji mladi književni stvaralac u Baru

Internacionalna kulturna asocijacija IKA, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu, sport i mlade Opštine Bar, organizovala je sinoć u Dvorcu kralja Nikole 21. književno veče manifestacije “Afirmišimo mlade crnogorske književne stvaraoce do 18 godina”.

U takmičarskom dijelu najveće književne manifestacije za djecu od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, nastupilo je 11 barskih osnovaca i srednjoškolaca koji su kazivali svoje pjesme i kratke priče. Za najboljeg mladog književnog autora u Baru proglašena je Andrea Purlija iz OŠ “Meksiko”. Njene pjesme “Tata” i “Crna Gora” ostavile su najjači utisak na stručni žiri – predsjednicu – mr Mirsadu Bibić Šabotić, prof. Ivanu Knežević Minić i prof. Šenidu Kajević.

Druga je bila Maša Milović, dok su treće mjesto podijelile Tajana Dakić (koja je proglašena i za najboljeg interpretatora) i Vinka Zec.

Andrea će predstavljati grad Bar na finalnoj večeri, u decembru, u Podgorici, a svi nagrađeni mladi barski autori od sinoć su i članovi IKA Asocijacije.

  • Vinka Zec
  • Maša Milović
  • Tajana Dakić

 “Večeras ovdje diše mladost koja sa sobom nosi puno kreativnosti, ideja, hrabrosti i odlučnosti”, kazala je moderatorka večeri i predsjednica mladih asocijacije IKA Jana Veljović, naglašavajući da se u Asocijaciji čiji je predstavnik intenzivno radi na afirmaciji mladih, talentovanih članova, kojih, trenutno, ima oko 60.

Veljko Veljović, predsjednik Internacionalne kulturne asocijacije, inicijator  i realizator jedinstvene manifestacije koja se prvi put na ovom nivou realizuje u svim crnogorskim opštinama, naglasio je da u našoj zemlji ima mnogo talentovane djece, ali da se sa njima malo radi.

“To je glavni razlog pokretanja manifestacije pod okriljem Asocijacije IKA koja broji preko stotinu afirmisanih pisaca, ne samo u Crnoj Gori, već i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Italiji, Švedskoj… Cilj nam je da podstaknemo djecu da iskoče iz svog malog začaranog kruga, odnosno, zone komfora, i predstave svoje pjesme i priče”, kazao je Veljović, izražavajući uvjerenje da se radi o budućim velikim piscima po kojima će Crna Gora biti prepoznatljiva.

Mlada autorka Andrea Purlija nije krila zadovoljstvo zbog osvajanja nagrade, ali ni činjenicu da je imala tremu, ponajviše zato što je nastupala prva.

Andrea Purlija

“Sinoć nisam mogla da zaspim od sreće”, iskrena je Andrea. “Pjesme pišem od devete godine, ovo mi nije prva nagrada, ali je, svakako, posebna, najznačajnija. Veliku zahvalnost dugujem svojoj učiteljici Vesni Zarubici koja je objavila moju prvu pjesmu u školskom časopisu ‘Primorac’, tako je sve počelo. “, kazala je Andrea za Radio Bar i Bar Info.

U finalu će, kaže, pokušati da svoju školu i grad Bar predstavi na najbolji način.

“Želim da moje pjesme čuje što veći broj ljudi, da im se dopadnu što će mi biti dodatni podstrek da nastavim da pišem.”

Za 25. novembar najavljeno je književno veče u Ulcinju, slijede Kotor, Tivat i Herceg Novi, nakon čega će se, 20. decembra, u KIC-u Budo Tomović u Podgorici, održati finalno veče pobjednika iz svih 25 crnogorskih opština i biti proglašen najbolji mladi književni stvaralac u Crnoj Gori u 2022. godini. Nakon toga slijedi i štampanje Antologije u kojoj će biti objedinjeni književni radovi preko 300 djece – učesnika manifestacije “Afirmišimo mlade crnogorske stvaraoce do 18 godina”.

Sa mladim književnim stvaraocima sinoć su se družili afirmisani barski književnici Miladin Trifović i Šeki Musić, pjesnik Miško Vučinić, te glumac i pjesnik Vladimir Cerović. Da ugođaj u barskom hramu kulture bude kompletan, potrudila se osmogodišnja Nikolija Pandurica sjajnom interpretacijom starih crnogorskih pjesama “Gledala sam s Koma plava” i “Poljem se vija”.

Bar Info

Read Previous

Vuković: Svi ispred Skupštine u utorak, mirno i demokratski – ima nas

Read Next

Lovćenske straže: Patriotska i moralna je dužnost doći na protest u utorak