09/22/2023

Amfilohije: Nema razgovora o Zakonu

Mitropolit Amfilohije poručio je da litije nijesu politički skupovi, te da neće prihvatiti pregovore o primjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer je taj akt, kako dodaje “stid i sram Crne Gore”.

Odgovarajući na ocjenu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da su litije politički skupovi, Amfilohije je odgovorio da to nije tačno.

Vi ste svjedoci ovog sabranja danas ovog naroda, je li to bio politički skup ili zaista duhovni i crkveni? Sami ste svjedoci šta je ovo. Ako on ovo naziva poličkim skupom, onda on ne zna, a nije čudo da ne zna, jer nije ni kršten”, kazao je Amfilohije novinarima, na Skalinama nakon plivanja za časni krst.

Kaže i da je narod već dao odgovor na poziv vlasti da se razgovara o primjeni Zakona.

To je bezakonje, to je otimanje svetinja, o tome nema razgovora. Oni mogu da izvrše nasilje, vlast, ali očigledno da ovaj narod nasilje ne prihvata i ne priziva”, kazao je Amfilohije i dodao da narod poziva na razum, ljubav i razumijevanje.

Političari neka vode svoju politiku, ovo je božiji skup”, kazao je mitropolit.

Na pitanje da li to znači da prihvata pregovore, jedino ako se Zakon povuče, Amfilohije je odgovorio potvrdno.

Apsolutno. Kako da ragovaramo o jednoj laži, o nepravdi, koja je stid i sram Crne Gore. Najsramnije nešto što se u Crnoj Gori dogodilo, to je taj zakon. Mi ne možemo da razgovaramo o tome. To je i njemu rečeno. Ako hoće on može protiv naroda”, zaključio je Amfilohije.

Ako hoće da bude istinski vladar neka ispoštuje puteve kralja Nikole”, poručio je Amfilohije Đukanoviću.

Ovaj narod će ovako da se sabira i ubuduće. Ako zaista imaju razuma, a imaju nadam se, oni će shvatiti da je ovo narodni protest i za mene je ovo čudo”, zaključio je Amfilohije.

Dodaje kako je, ovo prvi put u istoriji da, kako je naveo, jedan predsjednik stvara svoju crkvu.

Amfilohije je naveo, ipak, da MCP traži razgovor o temeljnom ugovoru.

izvor: RTCG

Read Previous

Novi zemljotres u Albaniji, osjetio se i u Crnoj Gori

Read Next

Razrješenje direktora da bude neselektivno