12/08/2023

Ambasador SAD pri OEBS-u: Pažljivo ćemo pratiti izbore u Crnoj Gori zbog mogućeg spoljnog uticaja

Američki ambasador pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Majkl Karpenter kazao je da će njihovi posmatrači “veoma pažljivo pratiti” prijevremene parlamentarne izbore u Crnoj Gori zbog mogućeg spoljnog miješanja.

“Obratićemo pažnju da vidimo da li Rusija ili drugi akteri vrše maligni uticaj u Crnoj Gori. Napominjem da postoji obrazac ruskog vršenja malignog uticaja u prošlosti, uključujući 2016. godine”, kazao je on za Radio Slobodna Evropa.

Parlamentarne izbore oktobra 2016. godine obilježio je pokušaj “državnog udara”.

Karpenter je kazao da je bilo “snažnih, pouzdanih dokaza zavjere koja je srećom otkrivena i spriječena”.

U Višem sudu u Podgorici u toku je novo suđenje optuženima za državni udar.

Novo suđenje posljedica je ukidanja prethodne presude Višeg suda, kojom su na višegodišnje zatvorske kazne bili osuđeni dvojica ruskih, više srpskih državljanina i lideri proruskog Demokratskog fronta (DF) u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori se 11. juna održavaju privremeni parlamentarni izbori zakazani.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) formirala je misiju za posmatranje izbora.

Karpenter je istakao da ODIHR ima “izuzetan talenat i ekspertizu u ovoj oblasti”.

“Zapadni Balkan je region preplavljen dezinformacijama koje dolaze od spoljnih grupacija, primarno Rusije, a moglo bi biti i nekog malignog uticaja Kine. Ali uglavnom smo to ranije vidjeli od Rusije. Tako da ćemo veoma pažljivo pratiti (izbore)”.

Povod za razgovor ambasadora sa novinarima bilo je predstavljanje nalaza izvjestioca Moskovskog mehanizma o kršenjima ljudskih prava pod režimom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Moskovski mehanizma pruža mogućnost državama OEBS-a da šalju eskperstke misije da pomognu u rješavanju određenog pitanja ili problema koji se odnosi na ljudska prava.

Ovaj mehanizam aktiviralo je marta ove godine 38 članica OEBS-a, među kojima i Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Povod su bila zabrinutost zbog situacije u Bjelorusiji od predsjedničkih izbora 2020. godine, izmjene krivičnog zakona i rat u Ukrajini.

Nakon izbijanja ruske invazije na Ukrajinu februara 2022, koja je dijelom pokrenuta sa teritorije Bjelorusije, represija tamošnjih vlasti je naročito usmjerena na one koji izražavaju protivljenje ratu ili su izrazili podršku

Read Previous

Anćeloti odmara prvotimce za revanš sa Sitijem

Read Next

Protesti protiv Vučića sve masovniji