12/10/2023

Ambasada SAD: DF nam nije partner, ne dijele evropske vrijednosti

SAD su više puta govorile da ne vidimo DF kao partnera. DF nije uspio da pokaže liderstvo u unapređenju ključnih reformi potrebnih za pristupanje Crne Gore EU i očigledno ne dijeli evropske vrijednosti, što se najjasnije pokazalo u odbijanju da javno osudi brutalni agresorski rat Rusije protiv Ukrajine, saopšteno je Gradskoj televiziji iz Ambasade SAD u Podgorici.

Povodom najava da će premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović formirati Vladu sa Demokratskim frontom, iz Ambasade kažu da to, kako će biti konstituisana vlada, odlučuje Crna Gora.

-Ali pozivamo sve crnogorske lidere da nastave evroatlantski put Crne Gore, stanu na stranu demokratije, a ne autokratije, i solidarišu se sa hrabrim ukrajinskim narodom –  navodi se u odgovoru Ambasade SAD u Podgorici Gradskoj TV.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula kaže u odgovoru na pitanje Gradske TV da predloženo rješenje stare parlamentarne većine ne izgleda kao održiva opcija i da su izbori u ovom trenutku najbolje rješenje za izlazak iz krize.

-Crna Gora je nezavisna, međunarodno priznata demokratska republika koja ima svoj ustav i institucije i povijest teško izborene državnosti pa ne znam je li doista većini građana Crne Gore prihvatljiv kandidat s poviješću takvih izjava i stavova. Stara-nova većina u crnogorskoj skupštini kao da je uspjela nakon pada kratkotrajne manjinske vlade iznjedriti još manje održive opcije za provedbu neizbježnih reformi. Crna Gora pokazala je da može provesti slobodne izbore pa građani, koji u velikom postotku podržavaju članstvo u EU, imaju pravo da daju legitimitet nekoj novoj većini koja bi vodila zemlju u smjeru kojeg oni odaberu. Za zemlju je najvažnije da se prekine ovakva blokada političkog odlučivanja i rada institucija – rekao je Picula.

Read Previous

MANS: Rebalansom brišu ulaganja u bolnice i škole

Read Next

Kako su Zvicer i Vujotić planirali ubistvo Vukotića