01/29/2023

Akutni problem Podgorice jeste nedostatak vaspitno-obrazovnih ustanova

Akutni problem Podgorice već godinama, odnosno decenijama, jeste nedostatak vaspitno-obrazovnih ustanova, vrtića, osnovnih i srednjih škola, što je nedopustivo za glavni grad jedne evropske zemlje koja je i kandidat za članstvo u Evropskoj unijii. Građanska Crna Gora smatra da je krajnje vrijeme da Vlada počne ozbiljnije da razmišlja o najmlađima koji su budućnost naše zemlje, saopšteno je iz Građanske Crne Gore.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelini:

Prema analizama stručnjaka u Podgorici u ovom trenutku nedostaje između pet i sedam osnovnih škola, a već odavno ima potrebu za još jednom gimnazijom i maker dvije srednje škole.

U posljednjih 25 godina na teritoriji Podgorice izgrađene su samo dvije osnovne škole, a pretpostavlja se da je stanovništvo u glavnom gradu od tada udvostručeno – izgrađene su samo OŠ “21.maj” i ove godine je sa radom počela OŠ “Novka Ubović”, koja je donacija porodice Ubović, ali je Podgorica ostala bez OŠ “Vladimir Nazor”, koja je srušena u martu prošle godine, tako da su učenici iz ove škole raspoređeni po drugim podgoričkim osnovnim školima i prevoze ih iz Maslina autobusima.

Prije početka rušenja OŠ “Vladimir Nazor” Ministarstvo prosvjete je obećalo novu školu u Maslinama najkasnije za 12 do 14 mjeseci, ali radovi na izgradnji škole za koju su sredstva obezbijeđena iz Evropske investicione banke 10 mjeseci kasnije nisu ni započeli. Iz Ministarstva prosvjete se pravdaju činjenicom da tender nije bilo moguće realizovati zbog sajber napada na sajtove Vlade Crne Gore…

U proteklih 20 godina u Podgorici je izgrađen ogroman broj novih stambenih objekata, veliki broj građana Crne Gore doselio je iz drugih gradova u glavni grad, ali niko od brojnih investitora nije našao za shodno da u Podgorici gradi škole, a ulaganje u obrazovanje naše djece trebala bi biti privilegija.

Građanska Crna Gora smatra da glavni grad treba pod hitno da aplicira preko brojnih fondova Evropske unije kako bi se dobio novac za izgradnju nekoliko osnovnih i srednjih škola u Podgorici, ali i u drugim gradovima Crne Gore i da opravdanja za nečinjenje više ne smije biti. Isto tako neophodno je da se brojni građevinski investitori motivišu na gradnju obrazovnih ustanova, pošto su veći dio njih poreski dužnici, a neki od njih su imali brojne privilegije u glavnom gradu prilikom dobijanja zemljišta, građevinskih i drugih dozvola za gradnje stanbenih objekata. Vrijeme je da počnu državi i Podgorici da vraćaju na konkretan način.

DA SVANE

Read Previous

Budućnost Voli danas sa Šljonskom u Podgorici

Read Next

Mugoša: Ne postoji ni teorijska mogućnost za istovremeno održavanje izbora