12/10/2023

Ako napravimo dobar temelj, bićemo tvrd orah za sve

Bez obzira što je završio prošlu sezonu na klupi “plavih”, osvajanjem domaće titule (3-0 u finalu protiv SC Derbija), Petar Mijović je na još jednom novom početku u podgoričkom klubu – odlukom Upravnog odbora kluba, Mijović će drugi put u karijeri od početka sezone voditi košarkaše Budućnost Volija, koje je tri puta preuzimao tokom sezone, od drugih trenera (Jasmin Repeša, Slobodan Subotić, Vladimir Jovanović)…

“Petar će biti upravo ta potrebna energija koja treba našem timu u periodu koji je pred nama. Naša ekipa će igrati i ove godine Evrokup, i već znamo određen broj protivnika iz grupe i znamo da neće biti lako. Tu je i jaka konkurencija u ABA ligi, pa ćemo zajedno sa našim Petrom prionuti na posao da napravimo što jaču i konkurentniju ekipu”, saopšteno je, između ostalog, iz Budućnost Volija.

Nakon sedmice neuspjelih pregovora sa bivšim trenerom Dejanom Radonjićem, čijem se povratku otvoreno suprotstavljao dio najvatrenijih navijača “plavih” (to su proteklih dana pokazivali raznim uvrijedljivim grafitima na zidu “Morače”, te komentarima i porukama na društvenim mrežama), ne praštajući mu, očigledno, odlazak u Crvenu zvezdu, zbog čega je najtrofejniji trener u istoriji podgoričkog kluba i odustao od mogućnosti za povratak, odluka čelnika Budućnosti je bila logična i očekivana. Tim je ponovo povjeren Mijoviću koji, svakako, uživa veliko povjerenje kluba, i koji će ovoga puta moći i da učestvuje u formiranju ekipe koja bi trebala i morala bolje da izgleda na terenu nego što je to bio slučaj u protekle dvije sezone…

– Ovo je pozitivnija situacija za trenere, jer se dobija mogućnost i selekcije igrača, kao i prilika da se od početka radi s tim igračima. Naravno, ekipu ćemo sastavljati u domenu mogućnosti i onoga što tržište nudi, najbolju moguću koja će, nadam se, odgovoriti zahtjevima Budućnosti u sljedećoj sezoni. Nema velike filozofije, čeka nas najteži dio posla, na koji moramo da “naslonimo” kompletnu sezonu, a to je sami temelj, u kojem moramo da selektiramo tim i ljude sa kojima ćemo ulaziti u bitke koje nas očekuju. A to nije nimalo lak posao, ali nadam se da ćemo ga uraditi timski, zajedno, na jedan valjan način – kaže Petar Mijović, na početku razgovora za Pobjedu.

Veći budžet

Pred Mijovićem i upravom Budućnosti je veliki posao, jer su trenutno pod ugovorom samo dvojicu igrača – Petra Popovića i Igora Drobnjaka.

Nakon sastanka sa gradonačelnicom Podgorice Oliverom Injac i predsjednika Dragana Bokana, Budućnosti je obećana “”značajnija podrška, sa lokalnog i državnog nivoa kako bi klub svaku narednu sezonu dočekao što spremnije”. Nezvanično, taj budžet bi mogao da bude oko pet miliona eura, što bi značilo da može da se napravi konkurentna ekipa za Evrokup, dok je borba sa budžetima Crvene zvezde i Partizana i dalje utopija.

– Prateći dešavanja kroz najbolje evropske lige, svjedoci smo da je bio jako veliki broj klubova koji su većim novcem pravili loš posao, a bilo je i mnogo timova koji su sa manje novca pravili izuzetno dobre rezultate. Budžet je sam po sebi osnova, na kojoj gradimo neke ambicije za sljedeću sezonu. Uprava kluba je napravila stvarno dobar posao da obezbijedi jedan respektabilan budžet što u ovim uslovima nije lako.

Sa druge strane, ističe Mijović, “ni taj budžet sam po sebi neće biti dovoljan ako se ne uradi dobar posao u selekciji igrača”.

– Odnosno ako se ne napravi grupa koja će biti takmičarska, karakterna i ekstremno spremna da kroz ozbiljan i jak trenažni proces dođe do dobrih rezultata. Koliko god ga povećavali, budžetom ćemo, sigurno, zaostajati za Partizanom i Crvenom zvezdom, u okolnostima u kojima oni funkcionišu i gdje najavljuju napad na fajnl-for Evrolige. Međutim, ako od temelja počnemo da gradimo kako treba, mislim da možemo da budemo tvrd orah. Da li to znači da bismo mogli da ih poremetimo u vrhu, o tome je rano da se priča. Ali, sigurno, ćemo nastajati da u selekciji igrača napravimo tim koji po pitanju borbenosti, čvrstine i intenziteta biti na većem nivou u odnosu na prošlogodišnji.

Mijović ima jasnu sliku o karakateru igrača koje želi.

– Za ambicije koje imamo i koje su postavljene, mi morao da, po meni, idemo i u pravcu da ta ekipa bude dovoljno talentovana. Drugo, što je mnogo važnije, ekipa mora da ima potreban karakter i čvrstinu, da bude ekipa sa mnogo više želje za nadmetanjem i “fajtom” nego što je to bio slučaj sa prethodnom selekcijom. Dakle, na nešto veću količinu talenta mi moramo da “naslonimo” ozbiljne karaktere, takmičare, ljude koji znaju da igraju na rezultat – zaključio je Mijović.

Prvi put na klupi aprila 2019.

Mijović je prvi put došao na klupu Budućnosti krajem aprila 2019. godine, kada je naslijedio Hrvata Jasmina Repešu (sredinom sezone je zamijenio Aleksandra Džikića), koji je podnio ostavku nakon famozne i turbulentne finalne serije plej-ofa ABA lige sa Crvenom zvezdom. U toj sezoni Mijović je osvojio titulu prvaka Crne Gore.

Sljedeću sezonu je Mijović počeo kao pomoćnik Slobodana Subotića, koji je već sredinom oktobra 2019. godine otišao nakon tri startna poraza u Evrokupu, uz veliku pobjedu protiv Crvene zvezde u Beogradu. Mijović je dobio zadatak da vodi ekipu do kraja sezone, upisao je nekoliko velikih pobjeda (između ostalih kod kuće protiv Partizana), osigurao drugo mjesto u ligaškom dijelu ABA lige, ali je zbog korona virusa sezona prekinuta kolo prije kraja. Uspio je da osvoji Kup Crne Gore, a ne i titulu jer se prvenstvo nije igralo.

Mladi stručnjak je zasluženo dobio šansu da vodi tim od starta sezone 2020/21, u klubu gdje su ogroman pritisak, velika očekivanja i (ne)realne ambicije „sagorjele“ mnoge trenere. To se desilo i Mijoviću, iako je sezonu u ABA ligi otvorio skorom 9-1, i u prvih 10 kola je upisao pobjede u Beogradu protiv Partizana i Crvene zvezde. Međutim, ni pobjeda nad Partizanom u „Morači“ nije bila dovoljna, jer su tri poraza i jedva izborena pobjeda protiv Borca u Čačku, na četiri vezana gostovanja za sedam dana, uzburkali strasti u najvećem crnogorskom klubu, pa je Mijović odlučio da ode, a na njegovo mjesto je stigao Dejan Milojević.

Mijović je odmorio drugi dio pretprošle sezone, a na posao se vratio u prošloj, prvo u poljskom Slasku, u kojem se zadržao do sredine oktobra, a onda je preuzeo mađarski Atomeromu, sa kojim se, takođe, rastao prije vremena, jer je sporazumno raskinuo ugovor zbog zdravstvenih post-kovid problema.

Trener koji je bio pomoćnik Đorđiju Pavićeviću u Mornaru i Luki Pavićeviću u francuskom Roanu, zatim selektor Albanije i U17 selekcije Irana, te šef stručnog štaba kosovskih timova Baškimija i Sigala, kao i Zete i Studentskog centra, prošlog ljeta se vratio u SC Derbi, sa ulogom koordinatora mlađih selekcija i trenera juniorske selekcije. U martu je pozvan da preuzme Budućnost, nakon odlaska Vladimira Jovanovića…

 Iduće sezone veći broj crnogorskih igrača

Budućnost je prošle sezone bila na istorijskom minimumu kada je broj crnogorskih igrača u pitanju (četiri). Mijović najavljuje da to neće biti slučaj u narednoj sezoni.

– Mi ćemo sebe da usmjerimo da u selekciji imamo značajan broj crnogorskih igrača. U tom smjeru imamo određene ideje, vidjećemo. Ali, tu treba treba da se poklope i ambicije tih momaka. Veliki ih je broj na visokom nivou u Evropi. Neki, koji bi, možda, bili idealni za Budućnost, su tokom prošle ili na kraju sezone potpisali nove ugovore sa svojim klibovima. To, dakle, neće biti lako, ali nam je ideja da baza domaćih igrača bude brojnija nego prošle sezone – kaže Mijović.

Trenutno su bez ugovora neki proslavljeni crnogorski igrači koji su već nosily dres Budućnosti, kao što su Bojan Dubljević, Vladimir Mihailović, Nikola Ivanović, Danilo Nikolić… Na pitanje da li bi neko od njih mogao da ponov obuče dres “plavih”, Mijović odgovara:

– Mislim da je rano govoriti o imenima. Ja bih, međutim, potpisao da jedan broj tih momaka imamo u timu. Svaki od njih je kadar da nas unaprijedi, da nas podigne na veći nivo. Ali, tu tu treba dosta stvari da se poklopi. Ponavljam, mi ćemo sigurno ići u pravcu da povećamo broj domaćih igrača, a vidjećemo šta će vrijeme pred nama donijeti – dodao je Mijović.

foto: kk buducnost

izvor: pobjeda

Read Previous

Zbog ukidanja niskobudžetnih letova Crna Gora gubi 82.000 putnika

Read Next

Milatovićev brat uspješan biznismen u Beogradu: Od suvlasnika teretane do partnera u kompaniji koja gradi auto-put