12/10/2023

Adžić: Prethodna vlast omogućila da kriminalne aktivnosti budu uvedene u legalne tokove, to od 30. avgusta nije moguće

Odbor za bezbjednost i odbranu nastavlja danas kontrolno saslušanje predstavnika Vlade, tužilaštva, policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) povodom dešavanja u sektoru bezbjednosti.

Kako se navodi u sazivu za sjednicu, to skupštinsko tijelo će saslušati premijera Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića i načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića.

Na sjednici Odbora biće saslušani doskorašnji direktor Uprave policije Zoran Brđanin, vršilac direktora ANB-a Boris Milić i koordinator Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno bezbjednosnog sektora, Marko Kovač.

Odbor za bezbjednost i odbranu kontrolno saslušanje počeo je 13. aprila.

Tok sjednice: 

10:42 Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač istakao je da su skorašnje aktivnosti ukazale na visok stepen koordinacija segmenata u okviru državnog aparata. 

“Ključni zadatak koji je krenuo sa realizacijom jeste obrazovanje međuresornog tijela koje će se pozabaviti ažuriranom verzijom SOCTA-e, koja će nam ukazati na pravi način koliki je stepen opasnosti i prisutnosti OKG aktuelan u Crnoj Gori”, poručuje Kovač.

10:32 Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić rekao je da je zadovoljan što teme o bezbjednosti zaokupljaju pažnju javnosti u ovolikoj mjeri.

“Udarili smo na sve organizovane kriminalne grupe, razbili smo sve OKG i njihove mogućnosti da obavljaju biznise su značajno manje nego ranije. To što se ljudi osjećaju znatno slobodnije da govore o određenim stvarima, zaista je pomak. Stanje u bezbjednosnom sektoru je značajno bolje. Procesuriali smo, u prethodnom periodu, čak 125 članova OKG, među kojima su i vođe tih grupa”, rekao je Adžić.

Adžić dodaje da su opravdane konstatacije građana da su neki nepravedno procesuirani u odnosu na neke koji su u prethodnih 30 godina percipirani kao učesnici u kriminalnim aktivnostima.

“U ranijem periodu su bile uključene institucije koje su kriminalne aktivnosti uvodili u legalne tokove, međutim, nakon 30. avgusta to više nije moguće”, rekao je Adžić.

10:26 Knežević je, po dolasku Abazovića, pročitao obraćanje branioca Mila Božovića, Miroja Jovanović, koji zahtijeva da mu se dostave tajni podaci sa zatvorenih sjednica ovog odbora,  a na kojima je učestvovao upravo njegov štićenik Božović.

“Odbor će zauzeti stav prema ovom pitanju, ali to bismo trebali uraditi na zatvorenoj sjednici. Ipak, veoma je važno da dobijemo izjašnjenje i SDT-a, kao i ANB-a i Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koji su prisustvovali na tim sjednicama”, rekao je Knežević.

Knežević je zamolio GST Vladimira Novovića da obezbijedi tražene spise iz SDT-a.

“Koliko sam ja informisan, o tom zahtjevu je odlučeno istog dana. Toliko imam da kažem, a više poidataka ću podijeliti na tajnoj sjednici”, odgovorio je Novović.

10:20 Na početku, predsjednim Odbora Milan Knežević konstatovao je da premijer Dritan Abazović koji je trebao da ima uvodno izlaganje nije pristuan, pa je dao pauzu kako bi uspostavio komunikaciju sa njim sa ciljem utvrđivanja daljeg toka sjednice.

“Moraću da uspostavim komunikaciju sa njim kako bih vidio da ga možda nijesu zarobili u Pećkoj patrijaršiji, ili da se nije zamonašio pa postao vjeromonah Pajsije u međuvremenu”, kaže Knežević.

Read Previous

Bugajski: Tripartitni plan Zapada evidentan i mogao bi dovesti do oružanih sukoba u regionu

Read Next

Čitaoci šalju: “Đurišiću mlad majore” i “Z” na fasadi u Podgorici